Volksprotest CLO-NDP heeft meer weg van een gemoedelijk theekransje

Het protest van de CLO (Centrale van Landsdienaren Organisaties) en NDP maandagochtend 28 november op en rond het Sivaplein in Paramaribo, had meer weg van een gemoedelijk theekransje dan een heus massaal volksprotest. Slechts niet meer dan 30-40 demonstranten had de moeite genomen om naar het plein te komen om een piepklein stemmetje te laten horen tegen het beleid van de regering Santokhi-Brunswijk.

Meer media en dienders dan demonstranten

Er waren meer media en dienders op en rond het plein te zien dan demonstranten. Het met de nodige tamtam aangekondigde protest is uitgemond in een faliekante mislukking, een blamage. Zowel de CLO als de NDP is niet in staat om een massa mensen op de been te krijgen. Het protest werd niet de climax, het hoogtepunt van een reeks eerdere protestjes.  Het heeft er alle schijn van dat velen in de samenleving die moeten pinaren en hosselen niet geassocieerd willen worden met vooral een partij die feitelijk verantwoordelijk is voor de huidige financieel-economische situatie waarin het land verkeert.

Op beelden die te zien zijn op social media zijn meer media-microfoons te zien dan demonstranten. De heren Ashwin Adhin van de NDP en Ronald Hooghart van de CLO waren gewilde kopstukken om voor een microfoon te slepen. Beiden hadden echter niets nieuws te melden. Het was de bekende retoriek van zowel Adhin als Hooghart. Adhin had tenminste nog een begrijpelijk politiek inhoudelijk verhaal, althans vanuit NDP-perspectief en oogpunt. Hooghart daarentegen kon zich zelf weer heerlijk uitleven in zijn bekende ‘witte mannen’ en de ‘koloniale onderdrukker’ clichés. Maar, een goed inhoudelijk politiek verhaal kwam niet uit de mond van de CLO-man. 

“Die witte man heeft Jezus wit getekend”

Hij smeet vooral weer algemene termen de lucht in, sprak over Jezus en engelen als witte mensen – “die witte man heeft Jezus wit getekend, hij heeft die engelen wit geschilders” – en beweerde zelfs met zoveel woorden dat collega-vakbondsman Errol Snijders – die weinig heil ziet in de protesten – een ‘jonkie’ is. “Je moet mensen bestuderen. En het duurt een tijdje voordat je er achter komt dat het jonkies zijn en jonkies zijn onbetrouwbaar, omdat ze altijd iets nodig hebben dat ze niet kunnen vinden. Op zoek naar datgene wat ze willen hebben, verraden ze de boel”, zei Hooghart. Het was weer de typische Hooghart reactie, zoals hij altijd reageert: ongenuanceerd, ruzie zoekend en gespeend van enige werkelijke kennis van zaken. Hooghart is ergens vastgeroest in een duister koloniaal verleden.

Er zijn ongetwijfeld weinigen in de samenleving die zich achter deze man in een protest tegen de regering willen scharen. Zijn uitspraken zijn nooit bedoeld om de lieve vrede te bewaren, zijn uitspraken zijn slechts bedoeld om te schaden en om tegen personen aan te schoppen.

“Mensen zijn bang om te demonstreren”

Aanwezig was ook het NDP-Assembleelid Stephen Tsang. Hij beweerde dat mensen niet durven te komen om deel te nemen aan het protest. “Ze zijn bang. Mensen worden onder druk gezet, vooral ambtenaren, om niet deel te nemen. Wanneer ze hier gezien worden, dan hebben ze een probleem. Wat we hier zien is intimidatie en bedreiging ook van de mensen. Ik ben hier, ik vertegenwoordig ze”, sprak Tsang die met zijn woorden een excuus zocht voor het feit dat er maar een handjevol mensen was komen opdagen. Hij ging ook in op het beleid van de regering. Het was het bekende verhaal, ‘de regering vertelt leugens’ en natuurlijk kwam hij op de proppen met mislukte projecten als Surfin, HPSG en een deal met Italianen. Tsang en zijn NDP willen een beleidsombuiging zien bij de regering. 

Puin

Maar, hoe de NDP dan denkt dat het nieuwe omgebogen beleid eruit moet gaan zien is volstrekt onduidelijk. Het is vooral negatieve kritiek op het huidige beleid en op de regering uiten, zonder daadwerkelijk met concrete oplossingen of alternatief beleid te komen. 

De veroorzaker van het huidige puin is zeker niet de juiste puinruimer en zou een toontje lager moeten zingen.

PK

error: Kopiëren mag niet!