President Santokhi: “Criminele organisaties hadden jarenlang vrije zone, maar nu zijn we terug”

Verzoek aan VS, Brazilië en Frankrijk om helikopters samen met lokale militairen in te zetten

InSight Crime, een website met Latijns-Amerikaans misdaadnieuws, ging onlangs met president Chandrikapersad Santokhi in gesprek over de uitdagingen op het gebied van misdaad en criminaliteit. Dagblad Suriname doet hiervan in enkele delen verslag. 

Drugshandel 

InSight Crime schrijft: “President Chandrikapersad Santokhi trad in juli 2020 in functie na een historische campagne. Santokhi zegt desgevraagd; “We hebben verschillende soorten georganiseerde misdaad. De belangrijkste is de drugshandel. In april 2022 organiseerden we de eerste High-Level Security Conference (HLSC), waarbij alle landen die betrokken zijn bij de overslag van drugs via Suriname bijeenkwamen. Ons verlangen naar sterke multilaterale samenwerking heeft al resultaten opgeleverd: de inbeslagname van verschillende drugsvliegtuigen, de vernietiging van verschillende illegale landingsbanen en de inbeslagname van meer dan 1.6 ton cocaïne van januari tot oktober 2022.”

Weinig reactietijd

President Santokhi zegt verder: “Dat gezegd hebbende, terwijl we vaak informatie krijgen over de aankomst van drugsvliegtuigen, hebben we soms maar een reactietijd van twee uur. Onze strijdkrachten hebben slechts drie helikopters en hun vluchtcapaciteit is beperkt. Dat is de reden waarom, toen ik in september 2022 de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken ontmoette, mijn verzoeken waren dat Washington zowel logistieke ondersteuning zou bieden als opnieuw een bureau van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) in Suriname zou opzetten. Hetzelfde verzoek werd gedaan aan de regeringen van Brazilië en Frankrijk, ook toen de Franse minister van Justitie in oktober 2022 naar Suriname kwam. Ze hebben al die helikopters in Frans-Guyana: ik heb de info, ik heb mijn mensen. Stuur gewoon je helikopter en ik kan ze gaan pakken. Maar, wat zowel de economie als de gewone misdaad ernstig treft, is de drugshandel.”

Drugshandel niet verstoord door Covid–pandemie

Santokhi vervolgt: “Ik geloof niet dat drugshandel aanzienlijk werd verstoord tijdens de Covid-19-pandemie. Deze netwerken voor cocaïnehandel zijn buitengewoon flexibel. Ja, tijdens de lockdown periode was er een gebrek aan overslagmogelijkheden, maar dat betekende gewoon dat er een enorme hoeveelheid drugs werd aangelegd. Ze planden hun toekomstige leveringen. Direct na het opheffen van de restricties zag je weer een enorme export. Het kostte mijn regering tot begin 2022 om vast te stellen waar hun drugsvliegtuigen landden. Toen we dat eenmaal hadden, begonnen we die illegale landingsbanen te bombarderen.”

“Onze volgende stap is het plaatsen van leger controle-eenheden en helikopters op strategische posities in het binnenland. Met de juiste ondersteuning kunnen we een zeer belangrijke rol spelen bij het ontmantelen van al deze criminele organisaties. Ze hadden zoveel jaren een vrije zone. Maar, nu zijn we terug.”

error: Kopiëren mag niet!