‘Ons onnozel DNA-lid’

Onlangs sprak parlementslid Nisha Jhakry van politieke partij VHP in het parlement en vroeg aan de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wanneer er goedkope kunstmest komt in Suriname. Jhakry speelde daarbij zogenaamd in op de gevoelens van de rijstboeren voor wie zij antwoorden zoekt. Jhakry is zelf woonachtig in Nickerie en weet goed wat er speelt rond deze doelgroep.

Als parlementariër, ongeschoold of geschoold, moet je weten dat kunstmest een grondstof is waarvan de prijs op de wereldmarkt wordt bepaald. Dat is algemene kennis, maar blijkbaar speelt ze onnozel, alleen zodat de boeren kunnen zeggen dat zij hen in het parlement heeft vertegenwoordigt.

Er bestaat namelijk geen goedkope kunstmest. Het  is een grondstof net als olie, waarvoor betaald moet worden.

Door de veranderende omstandigheden in de wereld die getroffen is geworden door Covid en daarop volgend de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen enorm gestegen. Dezee stegen van US$ 400 per ton in 2021 naar US$ 1.318 per ton deze maand, november.

De enige manier om ‘goedkope’ kunstmest te krijgen is als de overheid dit gaat subsidiëren. We weten echter, dat de overheid geen geld heeft om producten te subsidiëren.

Het is vreemd dat de politica doet alsof haar neus bloed. Kunstmest heeft een prijs en, nogmaals, er bestaat geen goedkope kunstmest.

Overigens hoeft deze vraag niet gedeponeerd te worden bij de overheid, omdat een ieder kunstmest mag importeren en aanbieden op de markt. Jhakry zou juist een pleidooi moeten houden dat particulieren zelf kunstmest importeren. 

Ze mist te vertellen dat een Nickeriaanse ondernemer, die niet in deze branche zit, een mislukte import operatie heeft uitgevoerd. De staat was van goede wil, maar deze ondernemer heeft niet geleverd. Wat ze moest hebben gevraagd is, welke sanctie de overheid heeft genomen tegen deze ondernemer voor non prestatie. 

Blijkbaar behoort zij ook tot die individuen die vinden, dat de overheid alles moet doen, dus ook voor die kunstmest moet zorgen.

En natuurlijk kijken mensen uit naar die PetroCaribe deal met Venezuela, maar deze komt voorlopig niet, simpelweg omdat er sancties van de VS boven Venezuela hangen en Suriname derhalve niet mee kan doen in het aanschaffen van materialen die aan de VS sancties verbonden zijn.

Hopelijk begrijpt Jhakry dat ook wel. Kortom, de mensen in het parlement moeten niet interessant doen terwijl ze beter weten, maar toch proberen de mensen op straat en in dit geval de boeren van Nickerie, voor de gek te houden. 

Mavis C.D.

error: Kopiëren mag niet!