Nederlands Kabinet komt 19 december met slavernij-excuses

Minister Weerwind biedt naar verwachting in Paramaribo excuses aan

De aangekondigde excuses van het kabinet voor het Nederlandse slavernijverleden worden uitgesproken op maandag 19 december. Dat zeggen bronnen in Den Haag, zo bericht de NOS vrijdag 25 november.

Daarvoor reizen zeven leden van het kabinet naar Suriname en het Caribische deel van het Koninkrijk. Zij zullen daar toespraken houden waarin ze namens de Staat der Nederlanden spijt zullen betuigen. Premier Rutte doet hetzelfde in Nederland.

Eerder deze maand werd al bekend dat het kabinet op korte termijn excuses zou maken voor het slavernijverleden. Een meerderheid van de Tweede Kamer drong daar ook op aan na een reis van een Kamerdelegatie naar Suriname, Curaçao en Bonaire.

Premier Rutte bracht zelf in september een bezoek aan Suriname. Daar zei hij, dat 2023 in het teken moet staan van erkenning van het slavernijleed. 

Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Aan de vooravond van dat herdenkingsjaar spreekt het kabinet dus de langverwachte excuses uit.

Dat gebeurt op dezelfde dag in Nederland en in de voormalige koloniën die met slavernij te maken hebben gehad. Minister Franc Weerwind – die zijn roots in Suriname heeft – (Rechtsbescherming) zal afreizen naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, zeggen de bronnen.

Dat er excuses worden uitgesproken, betekent nog niet dat er directe financiële compensatie komt voor nabestaanden van totslaafgemaakten. Wel heeft het kabinet aangekondigd dat er 200 miljoen euro wordt uitgetrokken voor een fonds, waaruit projecten moeten worden betaald om de bewustwording te vergroten. Ook wordt er 27 miljoen euro vrijgemaakt voor een museum over de slavernij.

Verschillende, grote, Nederlandse steden die een rol speelden in de slavernij hebben inmiddels al excuses aangeboden. Ook president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank deed dat in juli van dit jaar, tijdens de jaarlijkse Keti Koti-herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Amsterdamse Oosterpark.

error: Kopiëren mag niet!