CONFLICT
Turkije dreigt met grondaanval op Syrië
DOOR JORDI

25 november 2022 – President Recep Tayyip Erdogan dreigt een offensief te starten tegen de door de VS gesteunde Koerdische strijdkrachten in Syrië om hen verder van de zuidelijke grens van Turkije te duwen.

Turkije lanceerde luchtaanvallen in Noord-Syrië als vergelding voor de bomaanslag in Istanbul van 13 november die het wijt aan YPG-milities. Ankara beschouwt de YPG als een verlengstuk van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Het Pentagon zei dat de Turkse luchtaanvallen de veiligheid van het Amerikaanse leger in gevaar brachten en dat de escalerende situatie de jarenlange vooruitgang tegen militanten van de Islamitische Staat in het gebied in gevaar bracht.

De Verenigde Staten hebben ongeveer 900 soldaten in Syrië, die voornamelijk samenwerken met de SDF in het noordoosten.

error: Kopiëren mag niet!