Srefidensi crashprogramma

Seniorenburgers over Srefidensi: “In februari 1974 werd Suriname verrast met de aankondiging van de staatkundige onafhankelijkheid die in november 1975 een feit moest zijn. De datum van 25 november moest en zou gehaald worden. Er was heel wat werk aan de winkel.”

Paperassen

“Nederland nam het op zich om de paperassen op internationaal recordtempo door de molen te jagen. Suriname hoefde maar zijn handtekening te plaatsen. De zaak werd met een ‘gouden handdruk’ afgedaan.”

Zonder een schot

“Suriname werd zonder, dat er een schot werd gelost, onafhankelijk. Het was niet eens een punt van discussie. Er werd in ‘goede sfeer’ onderhandeld. Suriname was een cadeau door Nederland gegeven.”

Koppen bij elkaar 

“Het was een drukke- en geladen tijd. Suriname had 21 maanden de tijd om een berg aan interne zaken rond te krijgen. Er werden vele koppen bij elkaar gestoken om de voorbereiding en uitvoering van Srefidensi ter hand te nemen.”

Al te haastig

“Het land, de stad Paramaribo vooral, bruiste van energie. Voor- en tegenstanders van de onafhankelijkheid waren bezig er het beste van te maken. Er werd een ‘Crashprogramma’ opgesteld om alles binnen de vastgestelde tijd af te krijgen. Sceptici hadden het over al te haastig te werk gaan.”

Wonderen verricht

“Er werd geavanceerd gehandeld, er vond gedetailleerde planning plaats. Niet alleen binnen het bestuursapparaat en de private sector, maar ook met aanbestedingen was men op scherp bij het aantrekken van de juiste uitvoerders en aannemers om wonderen te verrichten in de civiele techniek.”

Enorme prestatie

“Het ‘Onafhankelijkheidshotel’ waar honderden buitenlandse gasten werden ondergebracht, gebouwd waar nu Royal Hotel Torarica staat, verrees ingericht en al, binnen 2 maanden uit de grond. De prestatie werd geprezen als bewijs van dat Suriname van wanten weet.”

Het tegendeel

“De verwikkelingen na de onafhankelijkheid, staatsgreep, dictatuur, binnenlandse oorlog en verdere verloedering schijnen het tegendeel te bewijzen. De bevolking haalt het bloed onder elkaars nagel vandaan. Anno 2022 lijkt het land meer verscheurd en bloedig, dan toen het onder koloniaal juk voor schrompelde.”

Voorouderproblemen

“Suriname heeft voorouderproblemen. De historische koloniaal gegroeide verdeel en heers politiek openbaart zich en toont een gezicht van eigenbelang. De algemene instorting in de politieke-, maatschappelijke- en zakenwereld zorgt voor razernij, het is geen mooi gezicht.  Suriname is aan het crashen, verhongert letterlijk en figuurlijk, smacht naar een beter bestaan.”

HD

error: Kopiëren mag niet!