Gedenksteen onthuld van Anton de Kom in Amsterdamse Nieuwe Kerk

In de Nieuwe Kerk wordt vandaag, donderdag 24 november, een gedenksteen onthuld van schrijver, vrijheids- en verzetsstrijder Anton de Kom. Kunstenares Natasja Kensmil maakte het ontwerp. Ambassadeur van Suriname Rajendre Khargi onthult de gedenksteen donderdagavond.

“Geen beter middel om het minderwaardigheidsgevoel bij een ras aan te kweeken, dan dit geschiedenisonderwijs waarbij uitsluitend de zonen van een ander volk worden genoemd en geprezen”, schreef de Surinaams-Nederlandse schrijver, vrijheidsstrijder en verzetsman Anton de Kom in 1934 in zijn boek Wij slaven van Suriname.

In de Nieuwe Kerk van Amsterdam wordt aan de vooravond van de Onafhankelijkheidsdag van Suriname een gedenksteen onthuld van Anton de Kom (1898-1945), aldus de Nederlandse krant NRC. Die wordt geplaatst tussen de stenen die er al liggen van de schrijvers en denkers Joost van den Vondel, P.C. Hooft, Hella S. Haasse, Johan Huizinga, W.F. Hermans, Multatuli en Coornhert. 

Schilder Natasja Kensmil (1973) ontwierp de steen. Die van De Kom zal anders zijn dan die van zijn collega’s, omdat de typografie niet zal overheersen.

De gedenksteen komt twee jaar nadat Anton de Kom, die met Wij slaven van Suriname het eerste gepubliceerde werk schreef waarin vanuit een zwart perspectief kritiek werd uitgeoefend op het Nederlandse kolonialisme in Suriname, is opgenomen in de Nederlandse Canon. Dat gebeurde een jaar nadat het kabinet een motie aannam om te erkennen dat De Kom door de toenmalige overheid fout was behandeld. De Kom werd gezien als communist die in 1933 zonder proces door het koloniale bewind werd vastgezet en werd teruggestuurd Nederland.

De Kom schreef zijn boek af in Nederland en sloot het af met ‘Sranang mijn vaderland. Eenmaal hoop ik u weer te zien. Op den dag waarop alle ellende uit u weggewischt zal zijn’. Woorden die ook te lezen zijn op de gedenksteen voor zijn geboortehuis aan de tegenwoordige Anton de Komstraat in Paramaribo.

error: Kopiëren mag niet!