Weg naar West-Suriname zal duurzaam aangepakt worden

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, VIDS, schrijft recent op haar Facebookpagina, dat een duurzame aanpak van de weg naar dorpen zoals Pikin Saron en Bigi Poika een droom blijft voor de bewoners van deze dorpen. “Vooral scholieren moeten dagelijks een enerverende reis afleggen naar onder andere Zanderij. De zware houttrucks zijn een doorn in het oog van de mensen, omdat deze de verzakkingen in de weg verergeren”, aldus de VIDS. 

De kapitein van Bigi Poika, Ivanildo Ijoenakame, zegt in een gesprek met Dagblad Suriname, dat de weg naar West-Suriname een duurzame aanpak nodig heeft. “We kunnen de weg niet iedere keer gaan barricaderen. Als de weg nog een keer gebarricadeerd wordt, dan denk ik dat er een oorlog komt.”

De kapitein geeft aan, dat er meerdere malen aan de bel is getrokken. Er zijn meerdere keren gesprekken met de districtscommissaris van Para, Marlene Joden, hierover gevoerd. Maar, er komt volgens hem geen duurzame aanpak van de weg. De kapitein stelt, dat infrastructuur onder de overheid valt en dat het tijd is dat het probleem aangepakt wordt. 

De redactie van Dagblad Suriname heeft de minister van Openbare Werken (OW), Riad Nurmohamed, gevraagd wat de plannen van het ministerie zijn met betrekking tot het aanpakken van de weg naar West-Suriname. De minister geeft aan, dat er enkele maanden terug door hem is aangekondigd dat de weg duurzaam aangepakt zal worden in samenwerking met de districtscommissaris van Para.

Volgens  Nurmohamed is er wat stagnatie geweest. “De regering heeft ongeveer een jaar terug goedgekeurd, dat het ministerie van OW, de Wegenautoriteit (WA) en de sector aan tafel gaan zitten en dat er gekeken wordt hoe we in Public Private Partnership verband (PPP-verband) de weg kunnen gaan verduurzamen. Dat traject hebben we ingezet. Er zijn een paar overleg meetings geweest met de houttransporteurs en met de districtscommissaris. Niet lang terug hebben we ondernemers ontvangen in Suriname. Aan de ondernemers is gevraagd of ze bereid zijn dit project in PPP-verband uit te voeren. We hebben dat achter de rug. Het besluit is dat we het voorbereiden. Iedereen gaat akkoord dat OW en Wegenautoriteit dit project in PPP-verband gaan aanbesteden.”

De minister geeft verder aan, dat een periode van drie maanden uitgetrokken zal worden om een ’terms of reference’ op te stellen en een onafhankelijk onderzoek te laten plegen over de weg. Daarna zal de weg aanbesteed worden in PPP-verband. Naar verwachting zal dit volgend jaar gebeuren.

De werkzaamheden zullen bestaan uit drie fases. De eerste fase is de urgente fase voor de rehabilitatie. De tweede fase bestaat uit herstelwerkzaamheden van de bruggen. Dat kost wat meer, zegt Nurmohamed. De derde fase is voor een lange termijn. “Om de weg misschien te verharden, want uiteindelijk is het de tweede Oost-Westverbinding. Het ministerie van Openbare Werken is bezig, alleen is er een kleine vertraging ontstaan in het traject. In het eerste kwartaal van komende jaar hopen we dat we zo ver kunnen zijn dat het duurzaam onderhoud van de weg kan starten in PPP-verband”, aldus de minister.

(Foto bron: VIDS)

SK

error: Kopiëren mag niet!