POLITIEK
VS op zoek naar nauwere samenwerking op het gebied van veiligheid met de Filippijnen

21 november 2022 – De Verenigde Staten streven naar een uitbreiding van hun militaire aanwezigheid in de Filippijnen, nu de Amerikaanse vice-president Kamala Harris een driedaags bezoek brengt aan het Zuidoost-Aziatische land.

Harris beloofde maandag dat Washington de Filippijnen zal verdedigen als het wordt aangevallen in de Zuid-Chinese Zee, aldus Reuters.

Haar opmerkingen volgden op een ontmoeting met president Ferdinand Marcos Jr., die Harris voor het eerst verwelkomde in het Filippijnse presidentieel paleis.

Voorafgaand aan het bezoek van Harris, de hoogste reis naar de Filippijnen door een ambtenaar van de Biden-regering, beschuldigde een Filippijnse militaire commandant een Chinees kustwachtschip ervan “met geweld” een drijvend object op te halen dat in de Zuid-Chinese Zee werd gesleept door een lijn door te snijden waarmee het naar een boot.

Het bezoek van Harris wordt grotendeels gezien als een poging van Washington om de banden met Manilla nieuw leven in te blazen, een Aziatische bondgenoot die centraal staat in de Amerikaanse inspanningen om het steeds assertievere beleid van China ten aanzien van Taiwan tegen te gaan, aldus Reuters.

error: Kopiëren mag niet!