Kapitein Bigi Poika doet beroep op overheid om krutu oso te bouwen

De krutu oso van Bigi Poika in Para is in augustus ingestort. Een parastataal bedrijf had toegezegd de vergaderzaal te renoveren en had een aanvang gemaakt met het slopen van het gebouw. Maa,r het stopte met werkzaamheden door mogelijk geldgebrek. Na enkele maanden stortte het gebouw in. Zo schrijft de VIDS (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname) op haar Facebookpagina.

De redactie van Dagblad Suriname benaderde de VIDS-voorzitter, Muriël Fernandes, met de vraag of de VIDS middelen heeft om een nieuwe krutu oso voor het dorp te laten bouwen. Hierop geeft zij aan, dat fondsen voor krutu oso’s door de dorpen zelf worden gezocht en/of door overheid met ondersteuning van bedrijven worden gebouwd. Fernandes geeft aan, dat een krutu oso heel belangrijk voor een dorp is, omdat alle dorpsactiviteiten in een krutu oso worden gehouden. Soms wanneer een dorp bezoek krijgt, worden de gasten ook daar ontvangen.

De redactie van Dagblad Suriname heeft ook gesproken met de kapitein van Bigi Poika, Ivanildo Ijoenakame. De kapitein is helemaal niet te spreken over de situatie. Hij zegt: “Ai hat mi tak a krutu oso no mang meki” (“Het doet me heel erg pijn dat de krutu oso niet in orde kan worden gemaakt”). Volgens de kapitein is er telefonisch contact gelegd met het bedrijf dat de krutu oso in orde zou maken. Er is toen een afspraak gemaakt. Echter is niemand van het bedrijf meer verschenen. 

“We willen nu via de overheid de krutu oso in orde maken. Het kan niet zo verder”, zegt Ijoenakame. Aan de kapitein is ook gevraagd of er door het dorp middelen zijn verzameld om ook bij te dragen aan de bouw van de krutu oso. Hierop antwoordt hij, dat de materialen heel veel geld kosten en dat zij het geld daarvoor niet hebben. “Ook al zouden we geld hebben daarvoor, hoe komen we aan het materiaal?”, aldus de kapitein. 

Hij wil een beroep doen op de overheid om de krutu oso zo gauw mogelijk in orde te maken, gezien dit heel belangrijk is voor het dorp. 

SK

error: Kopiëren mag niet!