‘Stroke symposium’ in kader opwekken bewustwording onder huisartsen

In samenwerking met de Vakgroep Neurologie zijn richtlijnen samengesteld door de SPAOGS, Stichting Post Academisch Onderwijs Geneeskunde Suriname, ten behoeve van het “Stroke Symposium”, dat 19 november werd gehouden in het gebouw van UNASAT (University of Applied Sciences and Technology Suriname). De opening werd verricht door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.

Doel van het symposium was om bewustwording op te wekken onder de eerste lijn van zorgverleners, te weten de huisartsen, om een beroerte te herkennen bij een patiënt, hoe deze te behandelen en door te verwijzen. De hiervoor samengestelde richtlijnen zijn landelijk goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid. 

De deelnemers aan het symposium waren huisartsen vanuit verschillende disciplines zoals de RGD, MZ, Politie en Nationaal Leger, zaalartsen van ziekenhuizen en particuliere huisartsen. Het symposium bestond uit spreekbeurten en casus die interactief behandeld werden door specialisten op het gebied van neurologie, zoals neurologen, vaatchirurgen, neurochirurgen en cardiologen. 

De aanwezige artsen kregen stroke (beroerte) richtlijnen alsook mee om patiënten met beroerteverschijnselen meteen te herkennen, te behandelen en te verwijzen. 

Drs. Warisha Koendang, neuroloog, vond het van belang om nog een symposium te organiseren ter behandeling van de nazorg van stroke patiënten, te weten ergotherapie, cardiologie en logopedie, omdat dit toch nog wat zorgen met zich meebrengt in de samenleving, vooral op financieel gebied. 

Drs. Koendan drukte de participerende artsen op het hart dat een acute stroke protocol in het ziekenhuis begint. “Uw taak is om de patiënt door te sturen. Het kan ervoor zorgen dat de patiënt nog herstelt en dat er meer schade wordt veroorzaakt”, stelde zij. Er werd door de specialisten naar de huisartsen toe benadrukt, dat patiënten ten allen tijde doorverwezen moeten worden naar de Spoedeisende Hulp, SEH.

error: Kopiëren mag niet!