Braziliaan Ilan Goldfajn de nieuwe IDB-president

De Braziliaan Ilan Goldfajn is de nieuwe president van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Die post was sinds eind september 2022 vacant. Vijf kandidaten voor de functie werden gepresenteerd waaronder Ilan Goldfajn namens Brazilië, Nicolás Eyzaguirre Guzman namens Chile, Cecilia Todesca Bocco namens Argentinië, Gerard Johnson namens Trinidad & Tobago en Gerardo Esquivel Hernandez namens Mexico. Kort voor de stemming werd de Argentijnse kandidatuur ingetrokken.

De zogenoemd Alternate Governor van Suriname bij de IDB, Albert Ramdin, heeft deelgenomen aan de formele presentaties van alle kandidaten aan de IDB-Governors, zo bericht het ministerie maandag 21 november. Ook voerde de bewindsman bilaterale gesprekken met de kandidaten waarbij naast de visie van de kandidaten met betrekking tot de toekomst van de bank ook gesproken werd over de prioriteiten van de kleine lidlanden, waaronder Suriname en hoe de kandidaat daar invulling aan zou geven.

Ramdin benadrukte dat vanwege de diversiteit van belangen en uitdagingen op het Westelijk Halfrond een passend financieel beleid gevoerd moet worden in de bank en dat speciale voorzieningen voor klimaatfinanciering en de kleine landen ontwikkeld moeten worden. Minister Ramdin noemde daarbij onder andere de ondersteuning bij armoedebestrijding, diversificatie van de kleine economie alsook klimaatverandering en private sector ontwikkeling. Ook de mogelijkheid voor functies en trainingen en internships binnen de bank van Surinamers voor de nodige ervaring kwam aan de orde.  

De verkiezing vond afgelopen zondag plaats waarbij er persoonlijk in Washington alsook via een virtueel platform gestemd kon worden. De waarnemend minister van Financiën heeft virtueel de stemming namens Suriname uitgebracht. Aan deze stemming hebben alle 48 lid-landen deelgenomen waardoor er 100% quorum is bereikt. Met een overweldigende meerderheid van 80% werd Ilan Goldfajn van Brazilië in de eerste ronde al gekozen als de nieuwe president van de IDB. Het is  de eerste keer sinds het ontstaan van de IDB, in 1959, dat de functie van de president in handen is van een Braziliaan.

Suriname is binnen de IDB, de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in dezelfde landengroep met Brazilië. De Braziliaanse vertegenwoordiging heeft de belangen van Suriname op een uitstekende wijze vertegenwoordigd, aldus het ministerie van Financiën en Planning. De politieke, diplomatieke en functionele verhoudingen tussen Suriname en Brazilië zijn altijd goed geweest en de selectie van de nieuwe president zal zeker ook in het voordeel van Suriname zijn. 

In zijn eerste toespraak benadrukte Ilan Goldfajn dat er veel werk aan de winkel is en dat hij oor zal hebben voor alle noden van de lidlanden. Hij gaf aan ook aandacht te zullen schenken aan de kleine landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering alsook die aandacht vragen voor het behoud van hun bossen en andere uitdagingen. 

De nieuwe IDB-president was kortgeleden de directeur van de Western Hemisphere Department bij het IMF, Internationaal Monetair Fonds. 

error: Kopiëren mag niet!