De VAR-technologie van FIFA begrijpen in de aanloop naar het WK 2022
Er is geen erger gevoel dan je favoriete WK-team geconfronteerd te zien worden met een slechte beslissing die hen de wedstrijd kost.

Hoewel het af en toe zal gebeuren, heeft de introductie van VAR in het voetbal het aantal foutieve finales in het voetbal aanzienlijk teruggedrongen.

Het WK 2022 vindt plaats van 20 november tot 18 december in Qatar, met 32 ​​teams.

Hier is alles wat je moet weten over VAR in het voetbal, wanneer het werd geïntroduceerd en de voordelen ervan:

Wat is VAR?
VAR is een Video Assistent Scheidsrechter.

Deze gekwalificeerde officials bekijken wedstrijden op tal van schermen en krijgen de mogelijkheid om de actie in slow motion te herhalen om oproepen te bekijken.

Hoe nauwkeurig is VAR?
Voordat VAR in 2018/19 in de Engelse Premier League werd geïntroduceerd, was het percentage juiste belangrijke wedstrijdbeslissingen 82%.

Met het gebruik van VAR steeg het percentage van de juiste belangrijke wedstrijdbeslissingen tussen 2019-2020 tot 94%, volgens een Premier League-rapport.

De competitie meldt dat VAR alleen wordt gebruikt voor “duidelijke en voor de hand liggende fouten” of “ernstige gemiste incidenten”.

In de periode 2019-2020 werden 109 oproepen teruggedraaid door de VAR, wat neerkomt op gemiddeld één teruggedraaide oproep per 3,5 wedstrijden.

Wanneer is de VAR ingevoerd?
VAR werd voor het eerst getest in het seizoen 2012-2013 in de Nederlandse competitie.

In 2018 keurde de International Football Association Board (IFAB) proeven goed en vervolgens het gebruik van VAR in het voetbal.

In 2018 werd VAR geïntroduceerd in de Premier League voor het seizoen 2019-2020, in afwachting van testen. Het testen werd vervolgens succesvol bevestigd en de VAR werd officieel geïntroduceerd.

In 2020 besloot de IFAB om de FIFA de leiding te geven over de VAR.

Wanneer raakt de VAR betrokken bij een wedstrijd?
De enige keer dat de VAR tussenbeide komt, is als de scheidsrechter op het veld vraagt ​​om een ​​oproep te beoordelen.

Dat gezegd hebbende, de VAR kan een scheidsrechter niet overrulen, maar kan wel advies geven. De VAR communiceert indien nodig met de veldscheidsrechter.

Hoe wordt VAR gebruikt op het WK 2022?
Na het succesvolle gebruik van VAR-technologie op het WK 2018 in Rusland, zal het in 2022 opnieuw worden toegepast.

De technologie omvat 12 volgcamera’s bij wedstrijden onder het dak van het stadion, die de bal en spelers volgen.

VAR volgt tot 29 datapunten van elke atleet, 50 keer per seconde, om hun exacte positie op het veld te bepalen, meldde de FIFA.

Bovendien zal er een sensor in het midden van Al Rihla, de officiële voetbal voor Qatar, worden geplaatst om extra detectie toe te voegen. De bal stuurt 500 keer per seconde data naar de video-operatiekamer.

Hoewel er vóór het WK 2022 meer tests zullen worden uitgevoerd, zal de combinatie van de technologie het spel zo nauwkeurig mogelijk maken.

error: Kopiëren mag niet!