Help A Star wil verdrinking voorkomen bij dove en blinde jongeren middels training

De leerlingen van de Kennedy en de Louis Brailleschool hebben nieuwe technieken geleerd die moeten helpen om verdrinking te voorkomen. De jongeren met een audio en visuele beperking leerden dinsdagmorgen verschillende nieuwe technieken toepassen in het zwembad van SOGK te Geyersvlijt. De organisatie Help A Star is de ‘drijvende’ kracht achter dit initiatief. 

Voormalig topzwemster van Suriname, Xiomara Getrouw, de voorzitter van Help A Star, studeerde in de Verenigde Staten. Zij zegt acht jaar geleden al bezig te zijn geweest met de doelgroep van dove landgenoten tijdens een bezoek aan Suriname. Getrouw beloofde toen naar Suriname terug te komen om iets groters voor de mensen te doen. “Ik heb mij aan mijn woord gehouden en iets goeds voor ze georganiseerd met het zwemmen. Het thema is: voorkomen van verdrinking voor dove en blinde jongeren in Suriname.” Suriname staat op plaats 29 volgens de World Health Organization (WHO) ten aanzien van verdrinkingspercentage.

Zwemveilig

“Het is belangrijk dat ieder kind dat in het water valt zichzelf kan redden en niet in paniek raakt.” Getrouw noemt het belang van het zwemveilig maken van het kind.  

Gebaren

De interactie met de kinderen van de Kennedyschool verliep via gebaren. Deze doelgroep was tussen de 12 en 15 jaar. Getrouw is tevreden met de onderlinge communicatie ondanks de verschillen tussen haar en de kinderen op het gebied van de gebruikte gebaren. Getrouw die in de Verenigde Staten is opgeleid gebruikt de Amerikaanse gebaren. “Maar gelukkig hielpen zij mij met de Surinaamse gebaren.” Door onder andere veel visuele voorbeelden te gebruiken begrepen de kinderen waar het over ging. De kinderen hebben leren drijven aangezien drijven een van de belangrijkste overlevingstechnieken is, licht Getrouw toe. “Drijven is van heel groot belang en kost minder energie. De kinderen hebben geleerd om in het water een betere ligging te hebben.”

Louis Brailleschool

Bij de blinde leerlingen was er sprake van een andere aanpak, omdat dit voor hun de eerste training in water was. Ook het leeftijdsverschil speelde een rol. Het betrof leerlingen vanaf 3 jaar tot en met 12 jaar. Bij deze groep is het voelen van essentieel belang. “Ze moeten zich ook vertrouwd met je voelen en wennen aan de omgeving, het bad en de instructeur.” Deze fase omschrijft Getrouw als de ‘watergewenningsfase’. 

De voormalig topzwemster heeft ook voor ondersteunende middelen als ‘easy zwemvesten’ gezorgd. “Zodat ze sneller wennen aan het water.” Belangrijk blijft echter, dat kinderen gerustgesteld moeten worden, laat Getrouw weten, terwijl zij ook aangeeft een lifeguard en EHBO-achtergrond te hebben. Naast de algemene EHBO beschikt zij bovendien over een EHBO-diploma voor kinderen.

Getrouw, die in de Verenigde Staten Sport Management heeft gestudeerd, laat weten opgeleid te zijn om met kinderen om te kunnen gaan. De activiteit in het zwembad van SOGK is er verder op gericht om kennis te delen met de begeleiders. “Op lange termijn zullen wij ook proberen om projecten te doen in Suriname zodat de technieken niet verloren gaan.”

Lach op de gezichten

Voor alle kinderen geldt dat zij aan het einde van de dag nieuwe technieken hebben geleerd, maar Getrouw benadrukt dat behalve de overlevingstechnieken die zij  hebben geleerd het ook van belang is dat er een lach op de gezichten van de kinderen af te lezen was. “We hebben ze iets meegegeven dat zij voor de rest van hun leven kunnen gebruiken en ze voor de rest van hun leven happy maakt” merkt Getrouw tot slot op.

De trainingen worden nog tot en met vrijdag 18 november gegeven.

RB

error: Kopiëren mag niet!