WK 2022: Groep D

Groep D: Frankrijk, Australië, Denemarken en Tunesië

Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar voor Groep D zal starten op dinsdag 22 november. Opvallend in deze groep is dat drie van de vier landen, Frankrijk, Australië en Denemarken, vier jaren geleden in Rusland ook in een groep zaten. Frankrijk en Denemarken gingen toen door naar de volgende ronde. Voor dit jaar lijkt de situatie wederom hetzelfde, waar huidig wereldkampioen Frankrijk genoeg talent in huis heeft om mogelijk de groep te winnen. Alhoewel het een normale zaak lijkt te zijn, dat titelverdedigers al in de groepsfase eruit liggen. Frankrijk, die wereldkampioen werd in 1998, mocht in de groepsfase al de koffers pakken in 2002. Ook Italië, kampioen van 2006, werd in de groepsronde uitgeschakeld in 2010. Spanje, de kampioen van 2010, lag eruit in 2014 in de groep, en Duitsland die in 2014 kampioen werd, werd in 2018 ook in de eerste ronde al naar huis gestuurd. Voor Frankrijk is overleven dus de eerste taak.

Frankrijk:

De titelverdedigers zullen naar Qatar reizen met een kersverse Gouden Bal winnaar, Karim Benzema. Ook ervaren spelers als Antoine Griezmann, Hugo Lloris en Olivier Giroud zijn opgeroepen door bondscoach Didier Deschamps samen met de jonge talenten Kylian Mbappe, Ousmane Dembele, Jules Kounde en Eduardo Camavinga. De broers Lucas en Theo Hernandez van Bayern München en AC Milan zijn ook opgeroepen voor de komende wereldkampioenschappen. Na een matige Nations League dit jaar zullen de Les Bleus wel gemotiveerd te zijn om de titel te prolongeren. De tweevoudig wereldkampioen lijkt wel dat ze als groepswinnaars naar de volgende rondes zal gaan. De Fransen hebben ook heel wat talenten thuis moeten laten wegens blessures. Onder andere Paul Pogba, N’Golo Kante en Raphael Varane zijn geblesseerd. De nummer vier van de FIFA-ranking heeft los van de blessures wel ongelooflijk veel talent, ervaring en teamspirit. Als Mbappé en Benzema op hun best zullen zijn, zijn de Fransen moeilijk te stoppen.

Beste Resultaten (Officieel erkende kampioenschappen):

FIFA Wereldkampioenschappen (WK): Kampioen (1998,2018) Tweede plaats (2006), Derde Plaats (1958, 1686), Vierde plaats (1982)

UEFA Europese Kampioenschappen (EK): Kampioen (1984,2000), Tweede plaats (2016), Derde plaats (1996)

UEFA Nations League: Kampioen (2021)

FIFA Confederations Cup: Kampioen (2001, 2003)

Conmebol–UEFA Kampioenenbeker (Finalissma): Kampioen (1985)

Denemarken:

De nummer 10 op de FIFA Ranking zal aan het WK voor de vijfde keer deelnemen. Met een sterk team onder leiding van trainer Kasper Hjulmand en aanvoerder Simon Kjær zullen de Denen met enige moeite kunnen doorstromen naar de volgende rondes. Verder dan de kwartfinales zijn de De Rød-Hvide (Rood-Witten) nooit gekomen tijdens een WK. Het land heeft in recente jaren laten zien te kunnen concurreren met Frankrijk en zal als vier jaren geleden zeker hosselen om verder te komen. Kasper Schmeichel zal weer in het doel staan, terwijl Martin Braithwaite, Andreas Christensen, Kasper Dollberg en Yusuff Poulsen allemaal zijn opgeroepen. Ook Christian Eriksen is fit en heeft een oproeping gehad. Vorig jaar zakte hij tijdens het Europese Kampioenschap in elkaar en speelt momenteel met een defibrillator in zijn lichaam.  

Beste Resultaten (Officieel erkende kampioenschappen):

UEFA Europese Kampioenschappen (EK): Kampioen (1992)

FIFA Confederations Cup: Kampioen (1995)

Conmebol–UEFA Kampioenenbeker (Finalissma): Tweede Plaats (1993)

Olympische spelen: Tweede plaats (1908,1912,1960)

Australië:

De Socceroos waren vier jaren geleden ook op het WK in dezelfde groep met Frankrijk en Denemarken. Toen eindigden ze als laatste in de groep. Dit jaar wordt hun zesde deelname aan het wereldkampioenschap. Trainer Graham Arnold heeft voor kwaliteit gekozen. Een groot deel van zijn opgeroepen 26 spelers voetbalt voornamelijk in Europa. Sinds 2006 spelen de Australiërs hun kwalificatiewedstrijden onder de Aziatische voetbalbond. Daarvoor speelden ze bij de voetbalfederatie van Oceanië. Momenteel staat de Australische ploeg op plek 38 van de FIFA-ranking. Afgelopen augustus gaf trainer Arnold nog aan, dat ze kans maken om de volgende ronde te halen. Een realistischer doel zou misschien zijn om een eerste WK-overwinning te boeken sinds 2010.

Beste Resultaten (Officieel erkende kampioenschappen):

FIFA Confederations Cup: Tweede plaats (1997), Derde plaats (2001)

AFC Azie Cup: Kampioen (2015) Tweede Plaats (2011) 

OFC Nations Cup: Kampioen (1980, 1996, 2000, 2004), Tweede plaats (2020)

Tunesië:

Tunesië is terug voor een zesde deelname aan het wereldkampioenschap. De ploeg uit Noord-Afrika was, zoals eerdere deelnames, vier jaren geleden ook niet verder gekomen dan de groepsfase. Toen zaten ze in een groep met Engeland en België. Dit keer zitten ze samen in een groep met titelverdedigers Frankrijk en Denemarken. Regionaal succes hebben de Tunesiërs wel gehad door de jaren heen. Tijdens de Arab Cup vorig jaar kwamen zij tot in de finales, waar zij verloren van Algerije. Ze zitten op de 30e positie van de FIFA-ranglijst en gaan het WK in als de underdogs in deze Groep D. 

Beste Resultaten (Officieel erkende kampioenschappen):

Afrika Cup of Nations: Kampioen (2004), Tweede plaats (1965, 1996), Derde Plaats (1962)

Afrika Kampioenschappen der Naties: Kampioen (2011)

FIFA Arab Cup: Kampioen (1963), Tweede Plaats (2021)

Africa Games: Tweede Plaats (1991) Derde Plaats (2007)

Mediterranen kampioenschappen: Kampioen (2001), Tweede Plaats (1971), Derde Plaats (1975, 2013)

Qatar 2022

Qatar is het eerste Arabisch land dat het WK mag organiseren, en tweede keer dat het in het Aziatisch continent wordt gehouden. In 2002 vond het WK plaats in Japan en Zuid-Korea. Qatar werd aangewezen als gastland uit een groep van vijf landen waaronder ook de VS, Zuid-Korea, Japan en Australië. Het WK in Qatar is een bijzonder WK. Niet alleen, omdat het in de winter wordt gespeeld vanwege (te) hoge zomerse temperaturen in Qatar, maar ook omdat er veel weerstand is, omdat in het organiserende land mensenrechten worden geschonden. Toch gaat het toernooi normaal door.

error: Kopiëren mag niet!