Minister Ramdin vertegenwoordigt Suriname bij G20 top

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) is momenteel op Bali, Indonesië, waar hij Suriname vertegenwoordigt bij de G20-top. De president van de Republiek Indonesië Joko Widodo begroette daarbij de minister op de rode loper.

Ramdin ontmoette ook onder andere premier Mark Rutte en minister van Financiën, Sigrid Kaag, premier Rishi Sunak van het Verenigd Koninkrijk, premier Justin Trudeau van Canada en president Emmanuel Macron van Frankrijk. 

Aanvankelijk zou president Chandrikapersad Santokhi als Caricom-voorzitter participeren aan de G20-top. Hij heeft echter ervan afgezien om deel te nemen aan deze belangrijke conferentie vanwege de huidige binnenlandse ontwikkelingen. President Santokhi zei eerder, dat het van cruciaal belang is dat Caricom wordt gehoord op internationale podia, waar kleine landen normaliter geen toegang hebben. Hij noemde toen participatie aan deze topconferentie een uitzonderlijke gelegenheid.

Samenwerken 

Minister Ramdin zei eerder, dat samenwerking niet langer een keuze is, maar een duidelijke noodzaak. Hij stelde daarom, dat het belangrijk is om multilateraal toerisme te versterken, niet op de ouderwetse manier, maar het meest opnieuw te bedenken, opnieuw te erkennen en geschikt te maken voor het doel van de 21e-eeuwse uitdagingen. 

  • ‘Multilateraal toerisme versterken’…. en ‘geschikt maken voor het doel van de 21e eeuwse uitdagingen’. Wat bedoelt Ramdin in vredesnaam met deze woorden? Wat is het doel van de 21e eeuwese uitdagingen en welke uitdagingen? Waarom de focus slechts op toerisme, waarom in internationaal verband niet die focus leggen op versterking van de eigen lokale productie met wellicht internationale steun of op duidelijk maken dat Suriname in potentie een agrarische schuur voor het Caribisch gebied kan worden? Natuurlijk is toerisme van essentieel belang voor het land, maar het zou niet op deze wijze door de bewindsman naar voren moeten worden gebracht alsof het het meest belangrijke beleidsterrein is geworden…..

De 2022 G20 Bali-top is de zeventiende bijeenkomst van de Groep van Twintig (G20). Het Indonesische voorzitterschap begon op 1 december 2021, in de aanloop naar de top in het vierde kwartaal van 2022 op 15 en 16 november. 

Rijkste landen 

De G20 of Groep van Twintig is een intergouvernementeel forum bestaande uit 19 landen en de Europese Unie (EU). Het werkt aan het aanpakken van belangrijke kwesties die verband houden met de wereldeconomie, zoals internationale financiële stabiliteit, beperking van de klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. De G20 werd in 1999 opgericht als reactie op verschillende economische crises in de wereld. Sinds 2008 komt het minstens één keer per jaar bijeen. Andere landen, internationale organisaties en niet-gouvernementele organisaties worden uitgenodigd om de toppen bij te wonen. 

Sinds 2022 zijn er 20 leden in de groep: Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Italië, Zuid-Korea, Japan, Mexico, Rusland, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Spanje, de Verenigde Naties, de Wereldbank, de Afrikaanse Unie en andere organisaties zijn vaste gast genodigden.

error: Kopiëren mag niet!