DNA-lid Dijksteel (VHP): “Gebrek aan data betekent niet dat er geen sprake is van gokverslaving”

Hoewel er geen scherpe data beschikbaar zijn, wil dat niet zeggen dat er geen sprake is van gokverslaving in de samenleving. Gokverslaving is een realiteit en vormt een groeiend maatschappelijk probleem. Het Assembleelid Cheryl Dijksteel (VHP) vindt dat gokverslaving niet alleen als een sociaal vraagstuk moet worden benaderd, maar vooral ook meer als een vraagstuk van “public health”. 

Tijdens de debatten rond de ontwerpwet Casinowezen afgelopen donderdag in het parlement voerde Dijksteel argumenten aan tegen beweringen uit de hoek van belanghebbenden in de sector die de aanwezigheid van gokverslaving in de maatschappij bagatelliseren. Er zijn geen scherpe data aanwezig die dat zouden moeten onderbouwen. Dat die er niet zijn komt volgens het Assembleelid, omdat personen die er onder gebukt gaan onder meer uit schaamte en uit onwetendheid zich niet aanmelden bij die instanties die hulp en begeleiding aanbieden.

Groeiend maatschappelijk vraagstuk

Dat gokverslaving een groeiend maatschappelijk probleem aan het worden is kan vastgesteld worden aan de hand van observaties. Er is een trend te zien van toename van kruimeldiefstal door medewerkers bij bettingskantoren. Voorheen gebeurde dat sporadisch en ging het om kleine bedragen. Gevallen namen in regelmaat toe en nu gebeurt het vaker. Er is ook een trend te zien waarbij het steeds om grotere bedragen gaat. Dijksteel verwijst ook naar het feit, dat zeker de helft van haar collega-Assembleeleden minstens 1 keer door iemand is benaderd voor geld om te gokken of om een gokschuld te betalen.

Over de aanwezigheid van de talrijke bettingskantoren in bijna alle woonbuurten zei het Assembleelid dat deze een psychologisch effect hebben op mensen. Het vergroot het risicogedrag bij personen, met name bij kwetsbare groepen. Groepen in de samenleving die aan de rand van armoede leven en in gokken een makkelijke mogelijkheid zien om aan geld te komen. De grote toegankelijkheid tot de gokhuizen vergemakkelijkt dit risicogedrag. Dijksteel pleit daarom voor een strakke regulering  van de bettingskantoren. Ze sprak haar afkeuring uit over de houding van belanghebbenden uit de sector die de bezorgdheid van de Nationale Assemblee over gokverslaving in de samenleving als subjectief betitelen.  

Gokverslaving is een aangelegenheid van geestelijke gezondheidszorg. Van gokverslaving is er sprake wanneer het gokken dwangmatig wordt. Men kan er dus geen weerstand aan bieden.  Gokverslaving is andere dan alcohol- of nicotine verslaving. Het is een functionele verslaving die te wijten is aan het beloningssysteem in de hersenen. Het is onderdeel van een levensstijl die van invloed is op de gezondheid. De keuze van de levensstijl wordt bepaald door sociale factoren, aldus het Assembleelid Cheryl Dijksteel.

SS

error: Kopiëren mag niet!