WK 2022: Groep B

Groep B: Engeland, Verenigde Staten van Amerika (VS), Wales en Iran

De wereldkampioenschappen voor Groep B in Qatar beginnen op maandag 21 november. In vele opzichten zal dit een hele opvallende groep worden. Drie van de vier zijn Engelssprekende landen en op politiek niveau hebben die drie, Engeland, Verenigde Staten  en Wales, een conflict met het vierde land, Iran. De eerste wedstrijd vindt om 10 uur Surinaamse tijd (SRT) plaats tussen Engeland en Iran en de andere twee landen VSA en Wales spelen om 4 uur SRT.

Engeland:

Alhoewel Engeland de oudste voetbalbond ter wereld heeft, deden zij pas in 1950 in Brazilië voor het eerst mee aan de Wereldkampioenschappen. Daarna waren zij er vrijwel altijd bij. Alleen in 1974, 1978 en 1994 waren ze niet gekwalificeerd. Hun beste optreden is dan nog altijd als kampioen in 1966 in eigen huis en sindsdien hopen zij nog op een winst. De leuze “It’s Coming Home” wordt dan elk WK weer gezongen, maar verder dan de kwartfinales zijn ze daarna nooit meer gekomen. Als finalisten van de Europese Kampioenschappen vorig jaar heeft bondscoach Gareth Southgate alle basisspelers van de verloren finale opgeroepen voor het WK in Qatar. Los van de negentienjarige Jude Bellingham (Borussia Dortmund) speelt de rest van de opgeroepen 26 spelers in de Engelse Premier League. Alhoewel de Engelsen een slechte Nations League achter de rug hebben zal captain Harry Kane zeker zijn selectie willen leiden naar de beste vier op het WK. The Three Lions staan momenteel op plek nummer 5 van de FIFA Ranking.

Beste Resultaten (Officieel erkende kampioenschappen):

FIFA Wereldkampioenschappen (WK): Kampioen (1966) Vierde plaats (1990, 2018)

UEFA Europese Kampioenschappen (EK): Tweede plaats (2020), Derde plaats (1968)

UEFA Nations League: Derde plaats (2019)

Verenigde Staten van Amerika:

De Verenigde Staten van Amerika (VS) is terug op het WK, nadat zij in 2018 niet waren gekwalificeerd. Voor de Yanks is dit de 10e deelname uit de 22 WK’s. Bondscoach Gregg Berhalter heeft een ervaren groep van spelers opgeroepen, waarvan een groot deel in Europa voetbalt. Christian Pulisic en Serino Dest zullen zeker twee van de 26 spelers zijn om hun land te leiden op het WK. Alhoewel de Amerikanen de derde plek hadden behaald op het eerste WK in 1930, zijn ze in recente jaren nooit verder dan de kwartfinales gekomen. Vorig jaar werden de wel Gold Cupwinnaar in eigen huis, en de jaar daarvoor wonnen zij ook de eerst editie van de Concacaf Nations League.  De Amerikanen gaan het WK in op plek nummer 16 van de FIFA Ranking.

Beste Resultaten (Officieel erkende kampioenschappen):

FIFA Wereldkampioenschappen (WK): Derde Plaats (1930)

FIFA Confederations Cup: Tweede plaats (2009), Derde plaats (1992, 1999)

Concacaf Gold Cup: Kampioen (7 keren, recent 2021), Tweede Plaats (6 keren) Derde plaats (2 keren)

Concacaf Nations League: Kampioen (2020)

Olympische spelen: Tweede plaats (1904)

Wales:

Terwijl Wales de derde oudste voetbalbond ter wereld heeft, is dit pas hun tweede deelname aan de wereldkampioenschappen. De laatste deelname dateert in 1958 in Zweden. Met ervaren spelers als Gareth Bale en Aaron Ramsey zullen zij proberen om hun tweede deelname te bewijzen. The Dragons staan op plek nummer 19 van de FIFA wereldranglijst, en zullen alle moeite doen om de groep te kunnen overleven. De Welshmen waren er wel bij op de laatste Europese kampioenschappen, waar ze de halve finales bereikten in 2016 en de Achtste finales vorig jaar, verder hebben zij geen erkende toernooien gewonnen.  

Iran:

Voor het Aziatische Iran ligt er een moeilijk taak op hun schouders, overleven in Groep B in Qatar. Voor de Iraniërs is dit de zesde deelname in totaal en de derde op rij aan de wereldkampioenschappen na 1978, 1998, 2006, 2014 en 2018. In Rusland, vier jaren geleden, kwamen zij niet verder dan de groepsfase na een winst tegen Marokko, verlies tegen Spanje en een gelijkspel tegen Portugal. Ook is het de derde deelname achtereenvolgens met de Portugees Carlos Queiroz als bondscoach van de nationale elf. Alhoewel de officiële selectie nog niet is bekendgemaakt, zullen captain Ehsan Hajsafi en Alireza Jahanbakhsh er zeker wel deel van uitmaken.  Team Melli staat op plek nummer 20 van de FIFA Ranking, een plek achter groepsgenoot Wales, en zullen hopen om voor het eerst verder te stromen dan de groepsronde. 

Beste Resultaten (Officieel erkende kampioenschappen):

AFC Azië Cup: Kampioen (1968, 1972, 1976), Derde Plaats (1980, 1988, 1996, 2004)

West Aziatische Voetbal Bond (WAFF) Kampioenschappen: Kampioen (2000,2004,2007,2008)

Azië Games (onderdeel voetbal): Kampioen (1974, 1990, 1998, 2002), Tweede plaats (1951, 1966)  

Qatar 2022

Qatar is het eerste Arabisch land dat het WK mag organiseren, en tweede keer dat het op het Aziatisch continent wordt gehouden. In 2002 vond het WK plaats in Japan en Zuid-Korea.  Qatar werd aangewezen als gastland uit een groep van vijf landen waaronder ook de VS, Zuid-Korea, Japan en Australië. Het WK in Qatar is een bijzonder WK. Niet alleen. omdat het in de winter wordt gespeeld vanwege (te) hoge zomerse temperaturen in Qatar, maar ook omdat er veel weerstand is, omdat er in het organiserende land mensenrechten worden geschonden. Toch gaat het toernooi normaal door.

error: Kopiëren mag niet!