Oplichters actief op social media

De afdeling Fraude binnen het Korps Politie Suriname wordt geconfronteerd met zaken waarbij personen slachtoffer zijn geworden van zogenaamde vrienden die zij via social media hebben leren kennen.

Deze slachtoffers kregen op een bepaald moment van hun zogenaamde social media vriend de toezegging een geschenkpakket van hem te zullen ontvangen. Kort daarna kreeg de persoon het bericht dat het pakket was gearriveerd en afgehaald kon worden. De vreugde van de desbetreffende persoon was echter van korte duur, omdat die gelijk daarna een melding kreeg, dat er bij de visitatie verboden spullen in het pakket waren aangetroffen. Om strafvervolging te voorkomen moest de ontvanger als boete een geldbedrag op een rekening bij een lokale bank storten. 

Uit vrees voor strafvervolging stortte men dan ook het aangegeven bedrag. Naderhand bleek echter, dat er nooit sprake is geweest van een pakket, terwijl de zogenaamde boete inmiddels verder was gesluisd.

De politie heeft geconstateerd dat het de criminelen steeds lukt om op deze manier personen voor grote geldbedragen op te lichten en doet derhalve weer een beroep op de gemeenschap om alert te zijn en niet op alle vriendschapsverzoeken op social media in te gaan.

Verder heeft het politieonderzoek ook uitgewezen, dat er bij deze vorm van criminaliteit personen zijn die bewust hun bankrekening ter beschikking van de criminelen stellen om de gestorte geldbedragen door te sluizen of op te nemen en contant af te staan.

Op deze personen wordt een dringend beroep gedaan om dit gedrag achterwege te laten, aangezien dit een ernstig strafbaar feit oplevert. Op de rekeningen van zij die zich toch hieraan schuldig maken, zal in het belang van het politioneel onderzoek, justitieel beslag worden gelegd met alle gevolgen van dien.

error: Kopiëren mag niet!