Koers blijft stijgen: SRD 30,53 voor de US-dollar

De wisselkoers is de afgelopen week steeds omhoog geschoven. Aan het begin van de week noteerde de officiële koers SRD 30 voor de de US-dollar. De week sloot vrijdag 11 november af met een koers van SRD 30,53. De Euro begon de week met een notering van SRD 28,86, om vrijdag de week af te sluiten met een slotkoers van SRD 29,91. De girale koers van de Euro sloot vrijdag op SRD 30.59, en de US-dollar op SRD 30,38.

De cambio koersen voor de US-dollar en de Euro noteerden vrijdag  respectievelijk SRD 30,70 en SRD 30. Buiten de officiële koersnoteringen van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, en de noteringen van de cambio’s en de algemene banken wordt de US-dollar in sommige gevallen al voor ver boven de SRD 31 verhandeld. 

Op hun beloop

Niets duidt erop dat de regering en de CBvS enige greep heeft op de koersontwikkelingen. De regering en de monetaire autoriteiten laten niets van zich horen en schijnen de zaak op hun beloop te laten. De lopende IMF-overeenkomst laat voor de CBvS geen ruimte voor valuta-interventies. Waar de CBvS wel zijn handen vol aan schijnt te hebben is het houden van de wekelijkse Termijn Deposito veilingen, waarmee in 15 maanden tijd meer dan SRD 1,8 miljard aan extra geldhoeveelheid in het bankensysteem terecht is gekomen. Met de TD-veilingen is de inflatie niet bedwongen, nog minder de koers. 

Vanuit de regering ontbreekt er een duidelijke “lead”. Het blijft onvoorstelbaar dat temidden van deze ernstige ontwikkelingen op de valutamarkt met desastreuze gevolgen voor grote delen van de samenleving er nog steeds geen definitieve invulling is gegeven aan de ministerspost op Financiën en Planning. 

De prijzen van goederen in de winkels blijven alsmaar stijgen en geen enkele regeringsautoriteit laat van zich horen. Het volk voelt zich letterlijk in de kou gelaten en glijdt met de dag letterlijk verder weg in armoede. Alle presidentiële commissies en platforms ten spijt.

SS

error: Kopiëren mag niet!