Franse ambassade stimuleert activiteiten om Franse cultuur dichter bij Surinaamse burger te brengen

De Franse ambassade in Suriname heeft in samenwerking met verschillende organisaties en actoren een veelheid van activiteiten op touw gezet om de Franse cultuur dichterbij de Surinaamse burgers te brengen. Als buurland van Suriname wil Frankrijk de band met Suriname verder stimuleren. Sinds Covid-19 toesloeg is dit de eerste activiteit die weer wordt georganiseerd in Suriname, liet ambassadeur Nicolas de Lacoste weten tijdens zijn eerste persconferentie in Suriname. 

Aan tafel waren verder vertegenwoordigd de organisaties Collectivité Territoriale de Guyane (CTG),  De Zondagmorgen Bikers en Alliance Française.  Maar liefst 7 activiteiten zullen worden gehouden in de periode van 16 tot en met 19 november. Onder de naam “Journées Françaises à Paramaribo” is het hoofddoel om de Franse diversiteit in Suriname te promoten met de speciale nadruk op taal, cultuur, muziek, films, dans en gastronomie. 

Een aantoonbare veelheid van activiteiten valt op te maken uit de zaken die gepland staan. Onder meer twee Franse films met Engelse ondertiteling zullen worden afgespeeld in TBL Cinemas. Op zanggebied zullen Franstalige liederen door Dalia’s Fusion te Wan Bon Biergarten ten gehore worden gebracht. Een andere activiteit is “The job of a diplomat” met leerlingen van de Kangoeroeschool bij de Ambassadeur. Naast een ‘French fête’ op de muzikale kunsten van DJ Fan’oh uit Cayenne bij D’Bar zullen belangstellenden op de Waka Pasi kunnen genieten van een defilé van een Touloulous dansgroep van de organisatie MO in Cayenne. Bij dit carnavals optreden is het verschil dat de dansers volledig onherkenbaar zijn.

Een andere typisch Franse activiteit is de introductie van de ‘Tour de France’ in Paramaribo. Hiervoor kunnen geïnteresseerden zich kosteloos opgeven via de Facebookpagina van de ‘Zondagmorgen Bikers’. Deze organisatie heeft ruim 40 fietsen beschikbaar gesteld voor de personen die mee willen doen maar niet beschikken over een fiets. De activiteit wordt afgesloten met een workshop waarbij het ‘proeven’ van kaas centraal staat. Ambassadeur de Lacoste zei deze activiteiten te ondersteunen in het belang van de verdere verdieping van de banden tussen beide landen, hetgeen zorgt voor samenwerking op grotere schaal tussen Frankrijk, de overzeese Franse gebieden en Suriname. “We want to be a good neighbour”, liet de ambassadeur weten.

RB

error: Kopiëren mag niet!