Een vuilnisman maakt veel mee – “Maar, schamen doe ik me niet”

“Werken doen velen, maar niet een ieder kan praten van avontuurlijke momenten op de werkvloer. Dat maak ik vaak mee”, zegt een man in gesprek met Dagblad Suriname die werkzaam is bij de vuilophaaldienst.  

“Soms zit je jezelf af te vragen hoe mensen eigenlijk in elkaar zitten, iedereen maakt zijn of haar eigen ervaring mee op het werk, maar bij het ophalen van vuil zie je zoveel. Ik heb gevallen meegemaakt waar men levende zowel levenloze dieren zelf in een vuilniszak hadden gezet en weg doen, omdat zij moe van ze waren of niet weten wat zij moeten doen. Of dan heb je gevallen waarbij je uitgescholden wordt, omdat het vuil uit een vuilzak is gevallen voor de deur, overal kom je verschillende gevallen tegen. Persoonlijk in contact komen met burgers heb je niet vaak. Pas als zij laat zijn om hun vuil weg te doen of een babbeltje maken als je bekend bent. Maar, schamen doe ik me niet. Ik ben blij dat ik een bordje eten op tafel kan zetten.”

“Een ieder doet zijn of haar werk. Je hebt anderen die jonge dames vervelen tijdens het ophalen van het vuil, anderen die hun werk serieus nemen en anderen weer die gewoon vriendelijk en grappig zijn. Maar, wij zijn mannen en wij verschillen van aard”, benadrukt de man.

“Ik heb maar een keer in mijn leven meegemaakt, dat iemand bij wie ik vuil ophaal mij een biertje heeft gegeven. Ik zeg niet, dat een ieder het moet doen en verwacht het nu ook niet, omdat wij allen nu in een moeilijke situatie leven, maar het is een vriendelijk gebaar. Over het algemeen zijn wij geen moeilijke mensen, wij proberen ons werk naar behoren te doen. Als het vuil niet opgehaald is, is er een grondige reden daaraan verbonden. Er is dan geen benzine, materiaal of een staking, maar ons best proberen wij te doen om het land schoon te houden en hopen ook om zo een goede behandeling terug te krijgen.”

“Je hebt heel wat gevallen waarbij wij als vuilophaaldiensten ook gedemotiveerd raken en daarom is het ook nodig dat burgers zich ook aan afspraken houden”, zegt een andere man die werkzaam is bij de vuilophaaldienst.

“Zet uw vuil in een zak die niet te dun is, ja de zakken zijn duur, maar als alle troep uit de zakken valt, dan zit jij als burger er mee. Doe geen onmogelijke dingen in de vuilniszak, waaronder levende wezens en probeer uw omgeving zo netjes mogelijk te houden. Op zo een manier werken wij beiden aan een hygiënische omgeving. Zolang er een goede verstandhouding is en sterke samenwerking, dan komt alles goed. Moeilijke situatie of niet, samen staan wij sterk”, benadrukt de vuilnisman.

TM

error: Kopiëren mag niet!