WK voetbal 2022: Groep A

Groep A: Qatar, Nederland, Senegal en Ecuador

De wereldkampioenschappen voetbal beginnen op zondag 20 november in het Al-Bayt Stadion in het stadje Al Khor, Qatar. Al-Khor ligt ongeveer 35 kilometer verwijderd van de hoofdstad Doha.  

De openingswedstrijd vindt om 1 uur Surinaamse tijd (SRT) plaats tussen gastland Qatar en Ecuador. De andere twee landen, Nederland en Senegal, in deze groep A spelen de volgende dag om 1 uur SRT.

Qatar is het eerste Arabisch land dat het WK mag organiseren, en het is de tweede keer dat het op het Aziatisch continent wordt gehouden. In 2002 vond het WK plaats in Japan en Zuid-Korea.  Qatar werd aangewezen als gastland uit een groep van vijf landen waaronder ook de VS, Zuid-Korea, Japan en Australië. Het WK in Qatar is een bijzonder WK. Niet alleen omdat het in de winter wordt gespeeld vanwege (te) hoge zomerse temperaturen in Qatar, maar ook omdat er veel weerstand is, omdat in het land de mensenrechten worden geschonden. Toch gaat het toernooi normaal door. 

Qatar:

Het is voor het eerst dat Qatar zich geplaatst heeft voor het WK, weliswaar als gastland. Sinds oktober 2022 staat het land op de 50e plaats op het FIFA Ranking lijst. De Spaanse Felix Sanchez is sinds 2017 de hoofdtrainer van Qatar, en heeft 46 van de 86 wedstrijden onder zich gewonnen met de nationale ploeg van het Arabisch land. Het land heeft flink geïnvesteerd in hun spelers om sterk klaar te zijn voor het WK. Recentelijk eindigden zij op de derde plaats van de inaugurele Arab Cup en vorig jaar kwamen zij tot aan de halve finale van de Gold Cup in de VS, waar ook Suriname deel van was. Het land zal zeker proberen om zich te bewijzen in eigen land. Tot heden heeft de Qatarese bond en bondscoach Sanchez de nationale selectie nog niet bekend gemaakt voor het WK. Zij hebben tijd tot en met maandag 14 november om dat te doen.

Beste Resultaten (Officieel erkende kampioenschappen):

AFC Azie Cup: Kampioen (2019)

Arabische Golfstaten Cup: Kampioen (1992, 2004 en 2014)

West Aziatische Voetbal Bond (WAFF) Kampioenschappen: Kampioen (2014)

Azie Games (onderdeel voetbal): Kampioen (2006)  

Nederland:

Nederland of meer bekend als Holland is geen onbekende in de voetbalwereld. Ze heeft door de jaren heen topvoetbal geleverd en zal zeker een van de topploegen zijn op het komende WK. Na verliezend finalist te zijn op het WK in Zuid-Afrika in 2010 en op de derde plaats te eindigen in Brazilië in 2014, was het opvallend dat zij niet waren gekwalificeerd voor het WK in Rusland in 2018. Oranje zal dit WK met ervaren bondscoach Louis van Gaal en zijn assistenten Danny Blind en Edgar Davids, zeker zijn kunsten willen tonen. 

Ervaren spelers als Virgil van Dijk, Davy Klaassen, Memphis Depay, Luuk de Jong en Remko Pasveer zullen zeker de weg leiden met jonge getalenteerde spelers als Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong Xavi Simons en Nathan Ake. Opvallend is dat de Nederlandse selectie een van de tien Europese landen zal zijn die op het WK ook zal opkomen voor mensenrechten. Aanvoerder Virgil van Dijk zal wedstrijden spelen met de “One Love” armband voor de rechten van de LGBT+ gemeenschap, dat een creatie is van de Nederlandse voetbalbond, de KNVB. Oranje staat momenteel op plek nummer 8 van de op het FIFA-ranking lijst.

Beste Resultaten (Officieel erkende kampioenschappen):

FIFA Wereldkampioenschappen (WK): Tweede plaats (1974, 1978 en 2010), Derde plaats (2014)

UEFA Europese Kampioenschappen (EK): Kampioen (1988), Derde plaats (1976, 1992, 2000 en 2004)

UEFA Nations League: Tweede plaats (2019)

Olympische Spelen: Derde plaats (1908, 1912 en 1920)

Senegal:

Het Afrikaanse Senegal had penalty’s nodig om van Egypte te winnen om zich te kwalificeren voor het WK dit jaar. Hun eerste WK deelname was in Japan/Zuid-Korea in 2002 waar zij de kwartfinales hadden bereikt. Na het missen van de WK’s in 2006, 2010 en 2014 waren ze terug in Rusland in 2018. Daar hadden zij evenveel punten en doelsaldo als Japan, maar werden in de groep uitgeschakeld op basis van meer gele kaarten (Fair Play regel van de FIFA).

Vorig jaar wonnen de Senegalezen hun eerste Africa Nations Cup met hun sterspeler Sadio Mane, die de winnende penalty scoorde tegen Egypte in de finale.   Met voormalig speler, Aliou Cisse als bondscoach, zijn de Leeuwen van Teranga zeker een van de favorieten om verder te gaan uit de groepsfase.  Senegal gaat het WK in op plek nummer 18 van de FIFA Ranking.

Beste Resultaten (Officieel erkende kampioenschappen):

Afrika Cup of Nations: Kampioen (2021), Tweede plaats (2002, 2019)

Africa Games: Kampioen (2015)

West-Afrikaans Voetbalbond (WAFU) kampioenschappen: Kampioen (2019), Tweede Plaats (2010, 2013)

COSAFA Cup: Tweede plaats (2021)

Ecuador:

Ecuador kwalificeerde verrassend voor het WK door op de vierde plek te eindigen in de Zuid-Amerikaanse, Conmebol, Kwalificatie zone, door Colombia, Paraguay, Peru en Chili achter zich te laten. 2002 was voor het eerst dat Ecuador zich kwalificeerde voor het WK, daar eindigden zij op het laatste plaats in een groep met Mexico, Italie en Kroatie. Vier jaren later in Duitsland zaten zij in een groep met gastland Duitsland, Polen en Costa Rica en gingen verrassend door naar de achtste finales, waar zij werden uitgeschakeld door Engeland. Na het missen van de WK in 2010, waren ze in 2014 terug in buurland Brazilië, maar gingen niet verder dan de groepsronde. La Tri staat momenteel op plek nummer 44 van de FIFA Ranking. Als een van de zwakste teams in groep A, hebben zij tot heden geen officiële competities gewonnen met de nationale selectie, maar eindigden wel twee keren op de vierde plek in het Copa America (1959 en 1993) en hun onder 23 selectie won de Pan American games in 2007. Ook deze deelname was een twijfel tot vorig week, nadat Peru en Chili een rechtszaak hadden aangespannen dat Ecuador met een ongerechtigde speler, Byron Castillo hadden gespeeld. Na de uitspraak van sporttribunaal CAS is deze zaak uiteindelijk in voordeel van Ecuador gekomen.

error: Kopiëren mag niet!