Voorzitter Consumentenkring: “Als consumenten niet meer kunnen kopen dan zullen winkels sluiten”

In deze periode geeft menigeen aan dat de productie in Suriname omhoog moet om uit de economische crisis te komen. Tot op heden worden veel producten nog geïmporteerd en zowel winkeliers als consumenten voelen de prijsstijgingen als gevolg van de koersontwikkeling dagelijks.

Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, heeft echter een andere kijk op zaken wanneer het gaat om de stijging van de koers. Hij is van mening dat de controle op de wijze waarop de dollars het land binnenkomen moet worden verbeterd en stelt vraagtekens bij de wijze waarop de koers stijgt. “Want er gebeurt niets, maar de koers stijgt”, zegt hij. Over de productie merkt hij op: “Misschien produceren wij niet genoeg om winsten te maken, maar we produceren genoeg om te eten en te drinken.”

Sluiten

Alleyne deelt zijn zorgen over de koersontwikkeling, want volgens hem zouden op termijn een heleboel kleine winkels moeten sluiten, waarbij niet uit te sluiten is, dat ook grotere zaken dat op een bepaald moment in overweging zullen nemen. “Simpelweg, omdat de consumenten niet kunnen kopen, want de producten worden steeds duurder. Bovendien zal de winkelier met veel vervallen producten komen te zitten.” 

Het salaris van de gemiddelde arbeider is bij lange na in de meeste gevallen niet voldoende om de prijzen in de winkels bij te benen, zo verklaart de voorzitter van de Consumentenkring. Bovendien licht hij toe, dat de vrij lage salarissen een grote beperking vormen in het bestedingsgedrag van mensen. “Niet iedereen werkt bij een multinational. Het gros van de werknemers zit bij de overheid.”

Alleyne merkt op zich daarom eraan te storen wanneer mensen opmerken, dat het goed gaat in het land, omdat bij fastfood locaties er lange rijen wachten op hun bestelling. “Maar niet iedereen verdient evenveel, er zijn mensen die SRD 30.000 verdienen per maand maar anderen verdienen SRD 1.800”, merkt de voorzitter van de Consumentenkring op. Vandaar dat hij zich zorgen maakt over de ontwikkeling op financieel economisch gebied. Juist omdat hij ook met mensen praat waarvan regelmatig wordt geconstateerd dat er kinderen zijn die zonder brood naar school gaan. “Mensen staan er niet bij stil wat er allemaal gebeurt”, besluit Alleyne.

RB

error: Kopiëren mag niet!