Huidige stand van zaken onderwijs binnenland

De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Marie Levens, gaf op 8 november tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee aan, dat één school nog niet gestart is in het binnenland. En dat is de school op Loka Loka. Volgens haar zijn alle andere scholen wel op tijd gestart. “Voor het eerst zijn alle scholen op hetzelfde moment gestart”, zei Levens.

De minister gaf aan, dat ze op Loka Loka echt wel een probleem hebben. De regering heeft 160 miljoen ter beschikking gesteld, 60 miljoen voor leermiddelen en 100 miljoen voor reparaties. “Ik heb begrepen dat we een enorm groot financieel probleem hebben. En dat het noodfonds dat eigenlijk bestemd is voor onder andere dit soort zaken, voorlopig geen geld heeft”, zei Levens. Het moment dat er wel geld is zal dus meteen een aanvang worden gemaakt met de bouw van de scholen, gaf zij aan. In totaal zullen 6 scholen gebouwd worden in het binnenland. 

Assembleevoorzitter Marinus Bee, stelde aan de minister de vraag, of er niet alvast tenten gestuurd kunnen worden voor gebieden zoals Loka Loka, zodat de kinderen alvast onderwijs kunnen genieten. “Want bouwen doe je niet in 1-3 dagen. Als we eerst gaan bouwen voordat ze beginnen, dan  zijn we maanden verder”, zei de voorzitter. Bee stelde aan de minister voor om met noodmaatregelen te komen. 

De minister gaf hierop aan, dat er wel een aanvang gemaakt kan worden met het onderwijs. Maar, de leerkrachten die op Loka Loka werken staken eigenlijk. “We kunnen huizen huren in dat gebied, want de leerkrachtenwoningen zijn absoluut niet goed. Maar, de leerkrachten willen gewoon niet terug. En we hebben heel voorzichtig gezegd ‘dan ga ik nieuwe leerkrachten sturen’. Toen is het natuurlijk niet goed overgekomen. Men heeft gezegd ‘ik bedreig’. Maar dat is niet waar.” Volgens de minister is het de bedoeling om alvast met de kinderen te werken waar zij maar ook kunnen werken. 

Leerkrachten Ampomatapu kunnen nog geen les geven

De BEP berichtte vorige week in een persbericht dat scholen in Oost-Suriname nog steeds niet van start zijn gegaan. De redactie van Dagblad Suriname, benaderde BEP-Assembleelid Remi Kanape, om meer inzicht te krijgen in de situatie.

Kanape geeft in een gesprek aan, dat de leerkrachten van Ampomatapu vorige week zaterdag op hun plek van bestemming zijn aangekomen, maar nog geen les kunnen geven. “De huizen waar de leerkrachten wonen waren ook getroffen door wateroverlast. De school is zelf ook niet schoon gemaakt. Ze zijn nu bezig alles schoon te maken”, zegt Kanape. Volgens hem zal het deze week waarschijnlijk niet lukken met lesgeven en de komende week misschien ook niet. Kanape geeft verder aan, dat er nog geen leerkrachten van de school Loka Loka in dat gebied zijn. “Gonikrikimofo draait wel en op Godoholo wordt ook les gegeven.” Daarbij geeft hij aan dat Godoholo geen school heeft, de lessen worden in een krutu oso gevolgd.  

SK

error: Kopiëren mag niet!