“Ba Suku Ba Feni Ba Tyari”

“Deze zegswijze is al zo lang bekend in Suriname en toch gaat men op dezelfde voet door. Letterlijk betekent dit dat wat je zoekt, je zal vinden, en daarvoor zul je ook verantwoordelijk worden gehouden. Dus geen ‘a no mi’ (dat ben ik niet) cultuur.” Dit zegt PVP-leider, Roy Bhikharie, in gesprek met Dagblad Suriname. 

Politiekwestie

Zonder inhoudelijk op de details van de politiekwestie in te gaan, geeft Bhikharie aan, dat in deze context met de onderhavige zegswijze wordt bedoeld, dat als de omgangsvormen tussen en de wijze waarop inhoud hieraan wordt gegeven door functionarissen en instituten niet gebaseerd zijn op de ‘rule of law’, men chaos krijgt. En alle betrokkenen zijn volgens hem verantwoordelijk en medeschuldig. Bovendien is het in troebel water goed vissen, zegt Bhikharie, waardoor onnodig de veiligheid van alle burgers in gevaar kan worden gebracht.

Paradigma

De PVP-leider geeft verder aan, dat het gebrek aan een systemische aanpak ertoe heeft geleid dat het names & faces beleid verworden is tot een Surinaams paradigma. “Binnen dit paradigma (denkkader van waaruit de werkelijkheid wordt beleefd en geanalyseerd) wordt alles strikt persoonlijk geïnterpreteerd en zakelijke aspecten volledig genegeerd. Ba Suku Ba Feni Ba Tyari.”

Voorbeeldfunctie

Terwijl de politie de openbare orde moet bewaken en regels en wetten moet handhaven, kiest ze nu ervoor om dat zelf te verstoren, stelt Bhikharie. “Welk voorbeeld geef je hiermee zelf aan de samenleving als beste kameraad? Je zou nu juist moeten demonstreren hoe je rechtens procedureel correct handelt en het oordeel aan de rechterlijke macht overlaat. Tranga Yesi’ yere (hardhorend hoor). Un luk’ Bun! (Pas maar op!) Bezint eer ge begint”, aldus Bhikharie.

SK

error: Kopiëren mag niet!