TD-rente stijgt verder, 88,5 procent

De rente van de Termijn Depositio’s (TD) blijft hoog. Bij de veiling op woensdag 9 november is de gemiddelde toegewezen rente van de 3-maandse TD’s 88,5%. Die van de 1-maandse TD’s is 87,7% en die van de 1-weekse TD’s 87,3%. 

De jaar-op-jaar inflatie per eind september bedraagt 41,9%. Dit impliceert dat de algemene banken vanwege het heel hoge rendement hun geld liever beleggen in TD’s, dan bijvoorbeeld te investeren ten behoeve van de productiesector. Sedert de introductie van de wekelijkse TD-veilingen in juni vorig jaar door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben de algemene banken in totaal meer dan SRD 1,7 miljard verdiend aan rente.

De Centrale Bank van Suriname (hierna de Bank) heeft op woensdag 9 november een termijndeposito veiling met drie looptijden onder de algemene banken gehouden.  

Op deze veiling heeft de Bank het 1-weeks, 1-maands en 3-maands TD-instrument geveild. Het totaalbedrag voor deze veiling bedroeg SRD 1.200 miljoen. De algemene banken waren in de gelegenheid om biedingen te plaatsen ter waarde van SRD 200 miljoen voor het 1-weeks TD-instrument, SRD 600 miljoen voor het 1-maands en SRD 400 miljoen voor het 3-maands TD-instrument.

Gezien het animo van de algemene banken  voor de 1-maandse TD’s, is het volume verhoogd naar SRD 899 miljoen. Het volume van het 3-maands TD is hierbij verlaagd naar SRD 101 miljoen. De algemene banken hebben in totaal SRD 68,5 miljoen geboden voor de 1-weekse TD’s, welk bedrag is toegewezen. Voor de 1-maandse TD’s hebben de algemene banken 914 miljoen geboden, waarvan 899 miljoen is toegewezen. Voor de 3-maandse TD’s hebben de algemene banken SRD 97 miljoen geboden, welk bedrag is toegewezen.

SS

error: Kopiëren mag niet!