LVV verzorgt training in veilig en verantwoord gebruik van pesticiden

De afdeling Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verzorgt trainingen in ‘Het veilig en verantwoord gebruik van pesticiden’ aan landbouwers, algemeen publiek en andere belanghebbenden in Suriname. 

De focus ligt op de landbouwers daar zij tot de grootste groep pesticide gebruikers behoren. Ook worden trainingen op scholen of voor andere groepen verzorgd als reguliere werkzaamheden van de afdeling. In Commewijne zijn in de afgelopen periode trainingen verzorgd aan ongeveer 100 landbouwers van Kronenburg, Nieuw-Amsterdam en Cawapibo.

Uit de trainingssessies is gebleken dat mensen er (nog) niet bewust van zijn dat bestrijdingsmiddelen in de huishouding gebruikt worden. Muskietenkaars, muskieten lotion, vape matjes, rattengif, Baygon of een ander insecticide spray alsook een hondenshampoo behoren eveneens tot de groep van bestrijdingsmiddelen, daar zij gebruikt worden om een plaag te doden of te onderdrukken. 

Daarom is de voorlichting hieromtrent in de vorm van trainingscampagnes gericht op het verruimen van de bewustwording en ervoor te zorgen om mens door bijvoorbeeld het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, dier en milieu te beschermen tegen de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen. 

Onder bestrijdingsmiddelen worden verstaan alle stoffen die worden gebruikt om ziekten en plagen in de landbouw, veeteelt en in het huishouden te doden of te onderdrukken. Bestrijdingsmiddelen kunnen ziekten veroorzaken op zowel korte termijn als op lange termijn zoals onder andere luchtweg- en huidaandoeningen, maar ook het zenuwstelsel en de vruchtbaarheid/voortplanting schaden en kanker veroorzaken, aldus LVV in een donderdag 10 november uitgebracht persbericht.

error: Kopiëren mag niet!