Agenten centraal bij heel chaotische dag voor parlementsgebouw

Gentle: “VP doe a san dies”

Het was een heel chaotische dag voor het parlementsgebouw aan de waterkant in Paramaribo. Leden van de Surinaamse Politie Bond (SPB), onder aanvoering van voorzitter Poetini Atompai, hadden in grote getallen gehoor gegeven aan de oproep van de bond. De algemene leden vergadering van de bond werd daar gehouden.

Atompai heeft alle afdelingen opgeroepen om de actie te ondersteunen en gewoon de presentielijst te tekenen. De Politiebond blijft in beraad, rijdt niet uit en neemt geen aangiftes op. Dit volgt nadat Sergio Gentle en Raoul Hellings, beiden hoofdinspecteurs van politie, ontslagen. De twee dissidente agenten zijn actief geweest als trekkers van de zogeheten Organic Movement een samenstelling van actievoerders die enkele weken hebben geprotesteerd tegen het regeringsbeleid. Begin augustus werden beide politieofficieren geschorst.  

Gentle: “VP doe a san dies”

Waarnemend president Ronnie Brunswijk heeft het bestuur van de Surinaamse Politie Bond voorgesteld om de kwestie van het ontslag van Hellings en Gentle liever te bespreken met president Chandrikapersad Santokhi. De president wordt morgen verwacht in het land, na zijn aanwezigheid in Egypte deze week bij de VN Klimaattop COP27.

In een bijeenkomst woensdag in het parlementsgebouw heeft de waarnemend president duidelijk gemaakt aan de bond, dat de president getekend heeft voor het ontslag. Uit respect voor het staatshoofd zou de bond dan eerder moeten wachten op een reactie van hem in deze kwestie.

Gentle op zijn beurt stelde tegenover die actievoerende politieagenten dat het ontslag door de vicepresident is gedaan. “VP doe a san dies” zei hij in het Surinaams. Revelino Eijk, secretaris van de bond, zei op zijn beurt dat in het gesprek met de vicepresident naar voren kwam dat de tweede man niet op de hoogte was van het ontslag. Naar zijn zeggen was het de bedoeling dat de dissidente officieren tot commissaris benoemd zouden worden.

error: Kopiëren mag niet!