Mia Mottley: De Caribische koningin van COP27

De premier van Barbados, Mia Mottley, heeft de revolutionaire geest van de overleden Jamaicaanse zanger Bob Marley opgeroepen om leiders van lage- en middeninkomenslanden bij elkaar te verzamelen en grotere concessies te eisen van het rijke noorden. Dit om hen te helpen de existentiële bedreigingen van klimaatverandering het hoofd te bieden. “Wie zal opstaan ​​en opkomen voor de rechten van ons volk?” vroeg ze in haar toespraak op de VN Klimaattop COP27 in Egypte.

Talent 

De toespraak onderstreepte Mottley’s talent voor het benutten van de kracht van populaire taal, zang en cultuur om een ​​crisis aan te pakken die over het algemeen wordt gecommuniceerd in hoge woorden van klimaatwetenschap en diplomatie. Dit terwijl het een kwestie van leven of dood is die vaak verloren gaat in diepzinnige discussies over verlies en schade, mitigatie, aanpassing en risicovermindering.

Maar, wat Mottley onderscheidt van andere charismatische klimaatmerken, is haar kennis van ondoorzichtige internationale financiële instrumenten. Ze komt aan tafel met een reeks zorgvuldig uitgewerkte investeringsvoorstellen om klimaatproblemen op te lossen, terwijl ze streeft naar een radicale herziening van het internationale financiële systeem dat de wereldzaken sinds de Tweede Wereldoorlog domineert.

Veel lof

“Mensen hebben het over Mottley als de eerste vrouwelijke secretaris-generaal van de VN. Wie weet? Ze is waarschijnlijk te vrij en onafhankelijk om ooit die baan te krijgen. Maar, ze is in het gesprek”, zei een diplomaat uit de VN, die sprak op voorwaarde van anonimiteit. Er is veel vraag naar de 57-jarige Mottley. In aanloop naar de 27e klimaatconferentie van de Verenigde Naties was ze hoofdact op internationale conferenties, fondsenwervende evenementen. Time Magazine plaatste haar ook op een lijst van ’s werelds 100 meest invloedrijke mensen, naast presidenten Joseph Biden, Vladimir Poetin en Volodymyr Zelensky.


error: Kopiëren mag niet!