Buitenlands beleid is geen optelsom

We zien al te vaak dat regeringen proberen dienstreizen die miljoenen kosten per jaar, te rechtvaardigen door te stellen dat buitenlandse reizen veel geld opleveren. Dat is een onterechte stelling.

Het buitenlands beleid waarvan de regering beweert dat zij US$ 100 miljoen heeft vergaard, is een incorrecte uitspraak van president Chandrikapersad Santokhi en de uitvoering ligt bij het minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) .

Donoren

De schenkingen die de regering krijgt zijn van donoren. Neem een land als China, dat heeft altijd een bepaald bedrag op haar begroting weggelegd voor landen waarmee zij goede contacten onderhoudt. Deze middelen worden dan toegekend in de vorm van geneesmiddelen, militaire attributen of dergelijke zaken. Het is dus geen onderhandelingszege die de regering zou hebben behaald, omdat bepaalde landen altijd een bedrag houden, vooral voor landen in de regio, in hun begroting.

De president kan dus niet zeggen dat het een verdienste is uit het gevoerd buitenlands beleid van BIBIS.

Overigens, de vorige vorige regering onder leiding van Bouterse heeft ook donor hulp gehad. En dezelfde fout die de regering toen maakte, maakt deze regering ook. Men wekt de indruk alsof zij ervoor heeft gewerkt.

Het is automatisme. Japan, China, India, Zuid-Korea, Amerika zijn landen die altijd op hun begroting een percentage wegleggen voor Derde Wereldlanden, zoals Suriname. 

De Covid-hulp was een grote sociale wereldwijze actie waarbij de landen die het zich konden permitteren geld schenkingen of medisch hulpmateriaal hebben gedoneerd aan arme landen.

Het was humanitaire hulp die landen hebben gedaan onder de vlag van  de Verenigde Naties, waarvan Suriname overigens contribuerend lid is. Niet alleen Suriname is in aanmerking gekomen voor die hulp. 

Begunstigde arme landen

Suriname was daarbij niet exclusief. Er kan dus niet gezegd worden ‘dat hebben wij bereikt’. Je staat namelijk op de lijst van begunstigde arme landen.

Ten tijde van de regering Bouterse werd dit ook door de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken gedaan, Winston Lackin. Dit om de miljoenen verspillingen aan dienstreizen  te rechtvaardigen.

‘Copy-paste’

Deze regering lijkt soms wel een ‘copy paste’ van de regering Bouterse. Welke regering ook aan de macht is of komt, zal deze altijd in aanmerking komen voor donorhulp van grotere landen die een bepaald percentage altijd alloceren voor Derde ereld landen. 

Dat we ook geld hebben gehad voor de strijd tegen wateroverlast en dat je bevriende naties ook daar naar vraagt, dan zal je dat zeker krijgen vanuit een humanitaire gedachte.

Maar dat je een optelsom maakt van humanitaire hulp is een onding. Je maakt namelijk gebruik van het zweet van anderen. Deze hulp is ook een vorm om de Derde Wereldlanden goed houden middels kleine geschenken. De kraaltjes en moertjes welke de kolonisatoren destijds brachten voor onder andere de indianen om hun ‘hart’ te veroveren. 

Japan

Als voorbeeld. Japan doneert ieder jaar iets aan Suriname. Japan is werelds derde grootste economie, Voor alle liefde die wij van ze ontvangen moesten wij wel hun walvisjacht blijven goedkeuren dat  door veel landen wordt afgekeurd.

Sommige uitspraken van ons staatshoofd tijdens de Algemene Beschouwingen vorige week in de Assemblee, lieten denken aan een programma destijds ‘mosterd na de maaltijd’. Zei hij niet in het begin dat er 150 potentiële investeerders in de rij staan om in ons land te investeren? Nu blijkt dat helemaal niet waar te zijn. Er was een departement Foreign Direct Investment onder de minister van BIBIS dat volledig is mislukt.

Nu zegt de president dat de Surinam Trade en Investment Agency operationeel is.  Het moet nog uitwijzen hoe dit zal werken. We zijn ruim twee en een half jaar verder en dit heel proces van buitenlandse investeerders binnen halen is mislukt.

De president moet gewoon toegeven dat het is mislukt en de mensen die daarvoor hebben gezorgd vervangen. Want hoe ga je met eenzelfde team door die voor die mislukking heeft gezorgd?

Je kan geen probleem dat is gecreëerd met dezelfde denkwijze die het heeft veroorzaakt een oplossing verwachten. 

Jason O.G.

error: Kopiëren mag niet!