Behoefte aan parkeerplaatsen in beeld brengen middels registratie

Dagelijks zoeken mensen naar een parkeerplek. Personen die te laat zijn moeten uitwijken naar de locaties waar slechts tegen betaling kan worden geparkeerd. Dat is ondertussen gemiddeld al SRD 15 per uur.

Een persoon die het verkeer veel heeft bestudeerd zegt, dat het nodig is om statistisch bij te houden hoeveel auto’s per uur gebruik maken van de parkeer locaties. “Daarvoor heb je mensen in dienst nodig die registreren hoeveel mensen in en uit gaan.” Hij benadrukt dat het vooral van belang is om te weten hoeveel auto’s de stad inkomen om van de parkeerplekken gebruik te maken. “Op die manier weet je of we praten over 200 of 300 auto’s per dag op de parkeerplaats waar men moet betalen” zegt de man. Wie buiten deze ‘betaald parkeerplekken’ parkeert – vaak gaat het om lege percelen – wordt niet geregistreerd volgens dit idee. omdat de openbare weg de staat toebehoort. 

Volgens dit concept wordt de afwisseling van de auto’s en de behoefte om te parkeren in beeld gebracht. “Hiervoor heb je een controleur of checker nodig die dit bijhoudt, waardoor je niet alleen op dag basis maar ook per week weet wat er gebeurt.” 

Volgens de man is het een win win omdat je op die manier achter de werkelijke parkeerbehoefte komt. “Maar, je weet ook hoeveel belasting er verloren gaat”, vult hij aan. “De overheid wil toch geld verdienen?” vraagt de man retorisch. 

Voor hem is het een eenvoudig proces waarbij de ‘parkeerhavens’ zich laten registreren bij de Kamer van Koophandel. Toch merkt hij op dat de overheid ook meer moet doen op het gebied van het creëren van parkeerplaatsen. “De overheid zou parkeerverdiepingen kunnen aanleggen op specifieke plekken in de binnenstad.” Voor de man is dit geen ingewikkelde wiskundesom omdat parkeerverdiepingen in veel landen geen wiel is dat opnieuw hoeft te worden uitgevonden.

In de Steenbakkerijstraat staat al jaren een parkeerverdieping maar hiervan zouden er dus meer moeten komen die voor het publiek beschikbaar zijn. Dit is een van de oplossingsmodellen om de dagelijkse parkeerstress te helpen verminderen in de binnenstad van Paramaribo.

RB

error: Kopiëren mag niet!