Toespraak Santokhi op COP27 krijgt weinig bijval – Relatie met president Maduro van Venezuela verstevigd

President Chandrikapersad Santokhi is deze dagen aanwezig op de VN Klimaattop COP27 in de populaire Egyptische toeristische bestemming Sharm-el-Sheikh. Hij heeft inmiddels zijn toespraak gehouden, maar weinig over het reilen en zeilen van de Surinaamse delegatie heeft Suriname nog bereikt qua nieuws. Ook de Communicatie Dienst Suriname was dinsdagochtend nog niet uitgekomen met een persbericht, terwijl president Santokhi een drukke agenda op de top afwerkt en daarover wel dinsdag het nodige te lezen en te zien is op social media als Twitter vanuit uiteenlopende wereldwijde nieuws- en overheidsbronnen.

Daar, op Twitter, is onder andere te lezen dat Santokhi onder meer in zijn speech heeft gezegd: “Ik sta hier als president van een kleine natie, maar ook als vertegenwoordiger van een groep van slechts 3 landen in de wereld die nog steeds CO2-negatief zijn.” Duidelijke taal van de president. 

Maar de Britse verslaggever Joe Lo van climatechangenews.com bericht, dat “door de grootte van de conferentiezaal toespraken een beetje overweldigend voelen. Oprechte smeekbeden van leiders van Liberia en Suriname kregen nauwelijks applaus.” 

Een deel van de toespraak van de Surinaamse president was in de loop van dinsdagochtend al te zien en te horen op de YouTube-pagina van de Venezolaanse zender teleSUR. Niet vreemd die aandacht voor Santokhi en Suriname vanuit de zijde van Venezuela. Immers, zo blijkt ook uit diverse berichten op Twitter, president Santokhi heeft uitgebreid gesproken met zijn Venezolaanse collega Nicolas Maduro. Ze bespraken, zo wordt bericht, “nieuwe samenwerkingsmechanismen en bekijken de uitdagingen die moeten worden aangegaan in de strijd tegen klimaatverandering”.

President Santokhi nam ook deel aan een debat over de bescherming van de Amazone met zijn collega’s Nicolas Maduro en Gustavo Petro, president van Colombia:

De grote vraag is nu, wat de aanwezigheid van de Surinaamse delegatie en dan met name die van de president, Suriname gaat opleveren. Is en wordt naar Santokhi geluisterd? Zal het eindelijk tot de rijke geindustrialiseerde westers landen doordringen dat Suriname het groenste land van de wereld is, dat het een van een handjevol landen is dat rechtstreeks wordt bedreigd door klimaatverandering en dat het een van de drie landen in de wereld is dat CO2-negatief is? 

Inmiddels lijkt duidelijk te worden dat de rijke landen nog niet echt staan te springen om kleine landen die bedreigd worden door klimaatverandering financieel te ondersteunen ter compensatie. Het beetje dat door een paar landen is toegezegd is nog steeds een druppel op een gloeiende plaat.

Suriname zal dus haar groene stem nog luider moeten laten klinken in de wereld wil het ook maar een dollar mogen ontvangen van welk rijk, geïndustrialiseerd land dan ook.

PK

error: Kopiëren mag niet!