Amsterdam wil generaal pardon voor oudere Surinamers zonder papieren

De gemeente Amsterdam springt in de bres voor Surinamers die na de onafhankelijkheid van Suriname naar Amsterdam zijn gekomen en nog altijd geen officiële papieren hebben. Als gebaar, en in navolging van de excuses voor het slavernijverleden, spant de gemeente zich in om deze mensen alsnog een verblijfsvergunning te geven, zo berichten NH Nieuws en AT5.

Het gaat om een grote groep Surinamers die al twintig, dertig of soms veertig jaar ongedocumenteerd in de stad woont. In een rapport van De Regenboog Groep staat dat het om zo’n 750 mensen zou gaan. In heel Nederland gaat het om in ieder geval 1.000 en mogelijk 1.200 mensen. In de stad wonen er in ieder geval 40 in de opvanglocaties van De Regenboog Groep.

Wethouder Groot Wassink (Opvang ongedocumenteerden): “Op dit moment hebben we ongeveer 40 ongedocumenteerde Surinamers in onze opvanglocaties. De gemeente Amsterdam probeert deze groep samen met De Regenboog Groep zo goed mogelijk te helpen, maar zij zitten buiten hun schuld in een uitzichtloze situatie. Het wordt tijd dat het Rijk deze grove onrechtvaardigheid herstelt zodat deze mensen snel (weer) over de Nederlandse nationaliteit beschikken. Hierdoor kunnen zij werken aan perspectief en weer volwaardig aan onze samenleving deelnemen.”

De mensen kwamen naar Nederland na 1975, toen Suriname onafhankelijk werd. 

Een woordvoerder van staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid heeft laten weten dat het verzoek op korte termijn zal worden besproken.

error: Kopiëren mag niet!