Jeugdigen geven visie over het belang van Normen en Waarden voor welvaart en welzijn in Suriname – Deel 2

Op Wereld Waarden Dag 2022, donderdag 20 oktober, vond de bekendmaking plaats van de winnaars en prijsuitreiking van de Jeugdschrijfwedstrijd georganiseerd door Stichting Wi Tru Sranan (Stichting voor Nationale Eenheid, Waarden en Normen). 

De jeugdigen in de categorie 8-12 jaar, 13-17 jaar en 18-24 jaar, moesten in maximaal 200 woorden een visie schrijven met als titel: Waarom normen en waarden belangrijk zijn voor welzijn en welvaart in Suriname. 

De winnaars van de categorie 13-17 jaar zijn Elysia van Leeuwaarde, Taneesha Tolud en Silvio Amoeferi. In deel 2 van dit artikel zal de visie van deze jongeren met betrekking tot normen en waarden met de samenleving gedeeld worden.

Elysia van Leeuwaarde 1e prijs winnaar:

“Waarden en normen behoren bij een samenleving en zijn ontzettend belangrijk. Een waarde is iets wat een persoon of samenleving nastrevenswaardig vindt. Normen zijn algemeen aanvaarde gedragsregels. Waarden en normen zijn hulpmiddelen om de onderlinge relatie tussen mensen goed te behouden. Als er niet iets algemeens is waaraan men zich houdt, dan wordt het makkelijker om mensen te beledigen of om geen respect te tonen voor elkaar. In Suriname komt het steeds meer voor dat de waarden en normen worden verwaarloosd. Hierdoor ontstaan er ruzies en het ergste is dat we verdeeld raken. Mensen respecteren elkaar niet, er ontstaat chaos zonder waarden en normen. Er is geen sprake meer van welvaart en welzijn in ons land als we in chaos leven. Hierdoor ontstaan steeds meer problemen. We leven daardoor in onze eigen wereld en denken niet meer aan elkaar. Daarom hebben we waarden en normen nodig, ze maken ons één. Als we één zijn kunnen we beter samenwerken. Problemen in Suriname worden sneller en beter opgelost wanneer we samenwerken. Als we in een land willen leven waar er sprake is van welzijn en welvaart hebben we waarden en normen nodig. Er is dan pas harmonie in Switi Sranan.”

Taneesha Tolud, 2e prijs winnaar:

“Suriname heeft inwoners van verschillende bevolkingsgroepen dus etniciteiten en daardoor verschillende culturen. Door verschil in culturen lijkt het soms erop alsof men niet goed met elkaar kan samenleven. Vele mensen in Suriname maken bewust de verdeling in groepen in hun denken en doen, ik ben Creool, ik ben Hindoestaan, ik ben Javaan enzovoorts. Dit gedrag moet ons met de waarden en normen die zorgen voor de eenheid van samenleven brengen naar het denken en doen als Surinamers. Ons werkelijk gedragen als één volk. Ook moet de grote armoede die er is minder worden. Als mensen arm zijn hebben ze minder zelfvertrouwen. Ze krijgen vaak een minderwaardigheidscomplex, ze kunnen financieel niet vrij leven. Ze moeten zich met veel beperken. Dit verstoort het welzijn en de welvaart in het land. De regering moet harder werken aan goede sociale voorzieningen voor de burgers. De waarden en normen gericht op de eenheid om samen te wonen en te leven met minder armoede, betere gezondheidszorg, huisvesting, onderwijs enzovoorts zijn belangrijk omdat ze zorgen voor betere welzijn en als mensen beter uitkomen met hun geld kunnen ze ook sparen en meer doen en dat zal zorgen voor meer welvaart in Suriname.”

Silvio Amoeferie, 3e prijs winnaar:

“Normen en waarden zijn een van de belangrijkste dingen die een mens moet hebben in zijn karakter, want door het karakter zal de persoon tonen welke type persoon hij/zij is. Bijvoorbeeld iemand die jaloers is op andermans dingen, toont in zijn karakter dat hij een jaloers mens is. Mijn punt is dat als Surinamers hun normen en waarden meer naar elkaar tonen, zal Suriname een voortuitstrevend land zijn, want een land met een hart vindt altijd de overwinning. De reden waarom ik dat zeg is dat ik wil aangeven dat als er in een land waar de bevolking die er in woont samen met elkaar werken, zal zo een land op het gebied van welzijn en welvaart vooruitstrevend zijn. Tenslotte als advies aan de Surinaamse bevolking is dat men meer moet streven naar een positief character, men meer streef naar een betere samenleving, want normen en waarden zijn belangrijk voor de opbouw van een land.”

In deel 3 zal de visie van de jeugdigen in de categorie 18-25 jaar belicht worden. 

(Foto: v.l.n.r. Elysia van Leeuwaarde, Taneesha Tolud en Silvio Amoeferie)

SK

error: Kopiëren mag niet!