Hendrikschool 135 jaar: Archieven naar het Nationaal Archief Suriname

In verband met het 135-jarig bestaan van de Hendrikschool – die op 8 november 1887 officieel in gebruik werd genomen door gouverneur Hendrik Smidt en de oudste openbare MULO-school in het land is – heeft de school zijn archieven  op vrijdag 4 november overgedragen aan  het Nationaal Archief Suriname (NAS). De archiefcollectie van de school bestaat uit stamboeken, receptieboeken van jubileumvieringen en  fotocollecties. 

Het overdrachtsdocument werd ondertekend door de directrice van het directoraat Cultuur, Roseline Daan, en de nationale archivaris, mw. R.Tjien Fooh-Hardjomohamad. Bij de ondertekening waren ook aanwezig het onderhoofd van het NAS, mw. A. Hofwijks-Koenders, Cynthia Mcleod (oud leerlinge van de Hendrikschool) en de oud- directrice van de Hendrikschool, mw. J. Matauli-Doerga. De twee laatstgenoemden hebben zich vooral ingezet om de archieven met medewerking van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te doen overdragen aan het NAS. 

Het archief van de Hendrikschool is bijzonder, omdat deze school veel prominenten heeft afgeleverd aan de Surinaamse maatschappij. De oud-leerlingen van de Hendrikschool zijn in alle lagen van de maatschappij te vinden, van ondernemer, docent, jurist, notaris, schrijver, medicus tot president van het land. Op 27 juni 2002  werd de Hendrikschool samen met de historische binnenstad van Paramaribo op de werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. 

Cynthia McLeod benadrukte het belang om de archieven van de Hendrikschool te conserveren en behouden voor de samenleving. Zij vertelde dat zij bij het verzorgen van gastcolleges in de Verenigde Staten (VS) ook werd uitgenodigd om ook gastcolleges te verzorgen in Canada. En daar kwam zij in contact met een joodse professor die op zoek was naar informatie over Jozef Nassy. Het holocaust museum in Washington DC was toen van plan een tentoonstelling te organiseren over het werk van Jozef Nassy. Jozef Nassy was geboren in Suriname en kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog terecht in de concentratiekamp. In het concentratiekamp had Jozef Nassy al zijn werken geschilderd en getekend. Tijdens het onderzoek naar het leven en werken van Jozef Nassy, heeft Mcleod belangrijke informatie over Jozef Nassy gevonden in de archieven van de Hendrikschool in Suriname.

Zij doet een oproep aan alle scholen om hun archieven goed te bewaren en behouden, omdat met name de stamboeken belangrijke genealogische informatie kunnen bevatten over hun oud leerlingen en studenten. 

Bij de ondertekening van het overdrachtsdocument heeft de oud-directrice mw. J. Matauli- Doerga van de gelegenheid gebruik gemaakt om het jubileumboek ‘Herinneringen aan de Hendrikschool’ 135 jaar 1887- 2022’ te overhandigen aan het Nationaal Archief Suriname, het directoraat Cultuur en aan Cynthia Mcleod. De archiefcollectie van de Hendrikschool en het jubileumboek zijn te raadplegen bij het Nationaal Archief Suriname.

error: Kopiëren mag niet!