Guyana verhoogt royalty naar 10% bij ingrijpende herziening voor toekomstige olie-deals

Guyana’s vicepresident Bharrat Jagdeo heeft afgelopen week nieuwe fiscale voorwaarden aangekondigd als onderdeel van een bijgewerkte modelovereenkomst voor productie deling die in Guyana wordt geïntroduceerd. Dit melden onder andere Stabroek News in Guyana en persbureau Reuters.

De Guyanese regering heeft de afgelopen maanden gezegd dat nieuwe voorwaarden niet van toepassing zullen zijn op de bestaande Stabroek Block-overeenkomst, die zwaar is bekritiseerd als ‘te gunstig’ voor het door ExxonMobil geleide consortium. 

Een royalty tarief van 10% zal de nieuwe modelovereenkomst leiden, een stijging ten opzichte van de 2% die aan Exxon is toegekend voor het Stabroek-blok. Het kostendekkend plafond van 75% is verlaagd naar 65%. De winstdeling na kostendekking blijft 50/50 tussen overheid en aannemer. En er komt een vennootschapsbelasting van 10%, waar die er voorheen niet was. 

Jagdeo legde uit dat terwijl de oude voorwaarden de overheid een aandeel van 14,5% toekenden bij de start van de productie, de nieuwe voorwaarden dit verhogen tot 27,5% plus vennootschapsbelasting. Deze voorwaarden zijn van toepassing op de komende veiling en zullen ook worden opgelegd aan alle lopende contracten buiten het Stabroek-blok als er een ontdekking wordt gedaan en naar productie wordt verplaatst.

error: Kopiëren mag niet!