Winnaars jeugdschrijfwedstrijd Wi Tru Sranan geven hun visie over belang normen en waarden voor welvaart en welzijn in Suriname – Deel 1

Op Wereld Waarden Dag 2022, donderdag 20 oktober, vond de bekendmaking plaats van de winnaars en prijsuitreiking van de Jeugdschrijfwedstrijd georganiseerd door Stichting Wi Tru Sranan (Stichting voor Nationale Eenheid, Waarden en Normen). 

De jeugdigen in de categorie 8-12 jaar, 13-17 jaar en 18-24 jaar, moesten in maximaal 200 woorden een visie schrijven met als titel: Waarom normen en waarden belangrijk zijn voor welzijn en welvaart in Suriname. 

De winnaars van categorie 8-12 jaar zijn Yara van Sichem, Jhaeden Williams en Jair Amoeferi. In deel 1 van dit artikel zal de visie van deze jongeren, zoals ze zelf verwoorden, worden belicht.

Yara van Sichem, 1e prijswinnaar:

Mijn naam is Yara van Sichem en ik ben elf jaar. De waarden die ik heb gekozen zijn: Loyaliteit, Trouw en Vriendschap. De norm die voor mij daarbij hoort, is “Als een vriend(in) wordt lastig gevallen, neem je het voor hem/haar op”. De keuze van de norm en waarden gaat over iets wat ik heb meegemaakt. 

Tijdens een normale schooldag, waren we buiten voor de opname van een promotiefilmpje. Daar is iets gebeurd waar een jongen van mijn klas bij betrokken was. Ik heb hem gezegd dat hij die bal niet op ons moet gooien, omdat hij het ook niet leuk zou vinden als dat omgekeerd zou gebeuren. Hij vond het niet leuk en begon alleen maar lelijke dingen tegen me te schreeuwen waar ik niet zo blij mee was. Plotseling begon hij me te slaan en schoppen en de rest van mijn klas keek toe. 

Ik was daar erg verdrietig van geworden, alleen begreep ik het, want weet precies hoe ze in elkaar zitten. Daar stond ik dan helemaal alleen. Niemand is voor me opgekomen. De waarden en normen hierboven heb ik niet ervaren. We zouden een eenheid moeten zijn want dat is wat ons op school geleerd wordt.

Jhaeden Williams 2e prijswinnaar:

Ik heet Jhaeden, wanneer dit is gebeurd weet ik niet meer, wat precies gebeurd is weet ik niet. Ik was in de klas op school toen ik juf en de anderen kinderen hoorden praten erover. Dat Jamie na school heeft gevochten met Remy en hem heeft gestoken in zijn arm. De kinderen van de klas hadden ook gehoord dat Jamie zou vechten met Remy, maar hebben het een geheim gehouden voor de leerkrachten en het schoolhoofd. Ze waren na school gaan kijken. Remy en zijn vrienden liepen weg en verder heb ik niets gehoord.

De volgende dag toen ik op school was, was Remy niet op school, want hij had ongeluk gehad aan zijn arm. Ik heb dit alles gehoord. Lang daarna is het schoolhoofd gekomen om ons te vragen hoe het met ons gaat. Iedereen zei ‘Ja, het gaat goed’,  maar met mij ging het niet goed. Ik was bang voor meer geweld. 

Dit liet mij onwel en onveilig voelen..Die dag was er geen eerlijkheid en veiligheid. Kinderen van de klas  moesten het eerlijk aan de ouderen vertellen. Dan hadden ze met Jamie gesproken en ervoor gezorgd dat Remy veilig thuis kwam. En wij de kinderen van de school zouden ons dan veilig voelen. 

Het is belangrijk zulke waarden en normen te hebben, omdat als je oneerlijk bent, kom je nergens terecht.

Jair Amoeferie 3e prijswinnaar:

Waarom normen en waarden? “Zonder normen en waarden, is de kans groot, dat de orde in Suriname wordt verstoord.” Als mensen geen rekening houden met de normen en waarden, zullen meer negatieve dingen gebeuren, zoals criminaliteit, prostitutie, dropouts, brutaliteit, pesterij op school, werk, social media en nog meer. 

Pesterij bijvoorbeeld kan leiden tot stress en zelfmoord, enzovoorts. In de bijbel staan bijvoorbeeld de tien geboden. Als je ouders je bijvoorbeeld naar school sturen, doen zij dat, omdat zij willen dat je iets goed wordt in de maatschappij. Ook in de school wordt je normen en waarden aangeleerd. Ga je op straat, met slechte vrienden om, die geen rekening houden met normen en waarden, is de kans groot dat je de school verlaat, gaat stelen, roken en zwerven. 

Jij en ik moeten moeten proberen, ons te houden aan de normen en waarden, zodat wij een beter Suriname kunnen vormen.

In deel 2 zal de visie van de jeugdigen in de categorie 13-17 jaar belicht worden. 

SK

error: Kopiëren mag niet!