NPS in de coalitie is slikken geblazen

Al geruime tijd was er een hele heisa rondom de NPS, alsook in de kringen van de regering waar ontevredenheid heerste.

Tijdens een discussieavond in het partijcentrum van de partij adviseerde  ex-president alsook ex-voorzitter van de partij Ronald Venetiaan in principe op een indirecte manier de mensen van de NPS om geen verkeerde besluiten te nemen. Uiteindelijk werd tijdens een partijcongres besloten, dat de NPS in de coalitie blijft, maar dat ze binnen een bepaald tijdsbestek wel sociale veranderingen wil zien oftewel een beleidsombuiging. 

Mogelijk heeft Venetiaan de indirecte oproep gedaan vanwege een overgehouden trauma aan de NDP in 1996, toen hij niet terugkwam als president. Toen verliep het anders in de Verenigde Volksvergadering (VVV) waar hij geen meerderheid kreeg.

Ook mogelijk vanwege het feit, dat de NPS reeds 10 jaren in de oppositie was geweest (2010-2020) en nog een ronde zou het einde betekenen. Want alle politieke partijen in een coalitie gebruiken overheidsfaciliteiten voor hun activiteiten. Ze gebruiken belastinggelden van de overheid. Ze draaien niet op contributie van dosie, pom, fiado, bara of een roti. Het is altijd mysterieus geld.

“Dit besluit van de NPS verbaast me niets”, zegt Mildred in gesprek met Dagblad Suriname. Zij vindt dat de NPS als een ervaren politieke partij bliksemsgoed weet dat er binnen enkele maanden geen verandering kan komen. De data informatie is bekend over wat de regering kan en niet kan veranderen en of aanpakken.

Zij zegt dat het bekend is van deze politieke partij, dat zij de traditie heeft om mensen van de partij te accommoderen waarbij partijgenoten gefaciliteerd moeten worden binnen de politiek en wel binnen  bestuurlijke contreien.

Als ze eventueel uit zouden treden, zouden deze mensen in een mindere positie kunnen komen te verkeren.

“Ze smachten allemaal naar ambassadeurs posten of directie posten of hoofden van diensten. Al deze mensen die geaccommodeerd worden, of ze nu deugen of niet, zijn de mensen die de partij instandhouden”, zegt Mildred.

“Het is dus geen principieel besluit van de NPS waar het om het land of volk gaat. Het is gewoon een oeroude partij met oeroude tradities waarbij partijgenoten geaccommodeerd moeten blijven ongeacht of het goed gaat in het land of niet. Ze verschilt wat dit aangaat helemaal niet van de NDP, VHP en anderen. Het is accommodatie politiek gebonden.” 

“De NPS heeft echter ook haar strategie waar zij mogelijk een besluit neemt om na een of andere drogreden toch uit de regering te stappen.

De partij weet dat de regering aan de macht is, maar qua populariteit aan het zinken zijn. En naarmate men verder wegzinkt, gaat de partij mee ten onder. Overigens wanneer je op een zinkend schip blijft, ga je met schip en kapitein mee ten onder. De NPS heeft dus ook een agenda en dat is haar mensen zolang mogelijk te accommoderen.”

“Ze krijgen namelijk privileges van die overheid, aanzien en hier en daar nog een uitnodiging tot het moment is aangebroken voor de verkiezingen om te zeggen dat het niet meer leuk is in de regering.

Er zal dan een drogreden gezocht worden om uit de regering te stappen om een eigen campagne te voeren, waarbij gezegd zal worden dat zij het nooit eens waren met de manier waarop beleid werd gevoerd en zij daarom vroegtijdig uit de regering zijn gestapt. Maar, degene die de partij, de NPS, goed hebben gevolgd zullen zien dat dit lariekoek is. 

Ze zijn een hosselpartij die interessant wil lijken.”

NK

error: Kopiëren mag niet!