Leerkrachten O.S. Loka Loka willen dat dienstwoningen en school gerenoveerd worden

In het boven Marowijne-gebied zijn de leerlingen van O.S. Loka loka nog steeds niet gestart met de school, omdat de school en de dienstwoningen van de leerkrachten aan renovatie toe zijn. Doordat deze school het zwaarst is getroffen door de wateroverlast van eind februari, is de inboedel van de leerkrachten helemaal vernietigd.

Deze leerkrachten vinden het toch fijn dat ze een tijdelijke plaatsing hebben gehad op scholen in Paramaribo. Maar, zonder enige renovatie werkzaamheden te hebben verricht, kregen zij woensdagavond 2 november een bericht opgestuurd, dat zij op vrijdag 4 november moesten vertrekken naar boven Marowijne om het werk te hervatten. 

De leerkrachten vinden het echter zeer mensonterend om in zo een troep te moeten gaan werken. Ze hebben te kampen met in elkaar gestorte toiletten, beschadigde deuren, woningen zonder schutters, geen elektriciteit en ook geen schoon water. 

De groep, die alleen uit dames bestaat, geeft aan, dat zij zich voor geen cent veilig zullen voelen in zo’n woning. Omdat ze het vertikken om in een dergelijke situatie te moeten gaan werken worden ze bedreigd met verplichte mutatie. Verplichte mutatie wil zeggen, dat de leerkracht per direct wordt gemuteerd naar een andere school, waar die niet op voorbereid was. De leerkracht wordt dan verplaatst van de huidige werkplaats naar een nieuwe werkplaats.

Aan de leerkrachten is de vraag gesteld of zij in staat zijn om hun inboedel opnieuw te bekostigen. Hierop geven zij aan, dat zij natuurlijk daartoe niet in staat zijn. “Er werd aan ons gezegd dat we een vergoeding gaan krijgen voor onze verloren inboedel, dus we blijven wachten op onze vergoeding. Het is een enorme uitgave die we moeten maken en zonder een vergoeding komen wij niet daar.”

Wat hun fourage betreft zou het nog lukken met levensmiddelen, geven zij aan, gezien zij zelf voor eten en drinken moeten zorgen. “Maar, als ze ons pats boem bellen om hals over de kop te vertrekken dan lukt het niet met ons salaris”, zeggen de leerkrachten. “Het is nog steeds ons salaris dat wij moeten gebruiken om hier in de stad te overleven en te werken. Nu moeten we het restant gebruiken om af te reizen, wat niet dichtbij genoeg is. Alles is nu 5 maal de prijs, wij halen het gewoon weg niet.”

De leerkrachten willen wel werken zolang de renovatie werkzaamheden verricht zijn, want binnen het onderwijs staat het kind centraal. “We hebben niet zoveel kunnen redden. Echter zullen we voorbereidingen treffen, maar de dienstwoningen en de school moeten gerenoveerd worden, zodat wij en de kinderen in een prettige omgeving en sfeer kunnen werken en zodat wij als leerkrachten in een levendig huis kunnen wonen”, aldus de leerkrachten.

SK

error: Kopiëren mag niet!