Rechtse oppositie Tweede Kamer verwerpt excuses kabinet voor slavernijverleden

“Zijn ze helemaal gek geworden?”

Rechtse oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn niet te spreken over het voornemen van het kabinet om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. “Zijn ze helemaal gek geworden?”, vraagt PVV-leider Wilders zich af.

“Laat ze maar excuses aan het Nederlandse volk aanbieden voor het kapotmaken van Nederland, het volproppen van ons land met gelukzoekers en immigranten, het vernietigen van de boerenstand, het mkb, en de hardwerkende Nederlander die zijn rekeningen niet meer kan betalen.”

Ook Joost Eerdmans van JA21 toont onbegrip. Naast het de formele excuses wil het kabinet een fonds optuigen van 200 miljoen euro. Dat geld moet worden uitgegeven aan projecten die het historisch bewustzijn rondom slavernij vergroten. “Tweehonderd miljoen om een schuld af te lossen waar geen levende ziel nu verantwoordelijk voor is”, foetert Eerdmans. “Het is het in stand houden van aangepraat slachtofferschap en laten we wel wezen: de bejaarden van nu, die wij wél een en ander verschuldigd zijn, kunnen ook wel 200 miljoen euro gebruiken voor hun verwarming en boodschappen.”

Het kabinet komt naar verwachting binnenkort officieel naar buiten met het nieuws. Donderdag lekte het al uit bij RTL Nieuws.

De VVD heeft altijd veel verzet geboden aan het aanbieden van excuses voor de slavernij. Na het uitlekken van het nieuws toont de Tweede Kamerfractie vooralsnog weinig verzet. VVD-woordvoerder Pim van Strien laat weten dat de 200 miljoen euro die het kabinet wil uittrekken voor een bewustwordingsfonds wat zijn fractie betreft een brug te ver is. 

error: Kopiëren mag niet!