Gajadien blijft erbij dat gronden onterecht zijn ingetrokken

VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien blijft erbij dat de minister van GBB (Grond en Bosbeheer) onterecht gronden heeft ingetrokken en terug in de boezem van de staat heeft gebracht, om vervolgens deze toe te wijzen via stichtingen en NV’s aan enkelingen op het ministerie die daarmee zichzelf verrijken.

Hij doet een ernstig beroep op president Chandrikapersad Santokhi om in deze in te grijpen, omdat het om onrechtmatige intrekkingen gaat. Indien de ingetrokken gronden verdeeld en toegewezen zouden worden aan personen die jaren op een perceel wachten, dan zou hij zich niet zo ingebeten hebben in deze kwestie.

Volgens Gajadien is er naar aanleiding hiervan behoorlijk beroering ontstaan bij velen in de samenleving. In de eerste ronde tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in de Nationale Assemblee had hij het met name over velen onder de VHP-achterban. Omdat president Santokhi november tijdens de regeringsronde van de APB niet is ingegaan op zijn opmerkingen en vragen in deze kwestie, vond Gajadien het nodig om de zaak donderdagmiddag 3 november weer aan te zwengelen. 

Benadeelden registratie

De intrekking van gronden door de minister van GBB zit Gajadien duidelijk zichtbaar dwars. Hij stelde zelfs voor dat de president per direct een bureau op het kabinet instelt waar benadeelden zich kunnen registreren. Hem zijn 50 tot 60 gevallen van onterechte intrekking van grond en percelen bekend.

Hij vindt dat de wettelijke regelingen duidelijk zijn hoe en op basis waarvan gronden kunnen worden ingetrokken. Indien recht van grondhuur niet meer wordt erkend en men vindt dat relevante wettelijke regelingen gewijzigd moeten worden, dan moet er daarover in het parlement worden gedebatteerd. Zoals het eraan toe is gegaan bij de intrekking vindt Gajadien het “onkan” en draagt niet bij aan de rechtszekerheid van burgers. Hij zei ertegen te zullen blijven verzetten en riep de president op om in te grijpen.

De parlementariër wil ook dat de president het rapport inzake gronduitgifte in het Sabaku project aan het parlement doet toekomen. Hij vraagt zich af waarom de lijsten niet worden gepubliceerd van personen die grond toegewezen hebben gekregen. Deze publicatieplicht is bij wet verplicht, en hij kan zich niet voorstellen dat dit systematisch niet gebeurd. Hij heeft het niet alleen over de lijst van toegewezen grond en percelen, maar ook die van concessionarissen in onder andere de hout- en goudsector.

SS

error: Kopiëren mag niet!