Doorrijden na aanrijding zeer afkeurenswaardig

“Jij met jouw verstand, moet rekening houden met de persoon”

Dagblad Suriname bericht vandaag, vrijdag 4 november, dat een man door een automobilist aan de Aquariusstraat donderdagmorgen is aangereden. De man overleefde de aanrijding niet. Een voertuig, zo bleek uit bandensporen op de man, was over hem heen gereden. Het vermoeden is dat de dak- en thuisloze man op straat sliep, de automobilist reed door. 

Het is niet de eerste keer dat er wordt doorgereden na een aanrijding. Eugenie Esajas, de ondervoorzitter van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV), zegt dat mensen allereerst rekening met elkaar moeten houden in het verkeer. “Net zoals wanneer je in een woonwijk kinderen spelend op straat kan verwachten”, zegt zij.

Over het doorrijden merkt Esajas op, dat de wet ruimte biedt om je achteraf alsnog aan te melden bij de politie. Rekening wordt gehouden met de schrikreactie van mensen in een dergelijke bijzondere omstandigheid. “Doorrijden is voor niemand wenselijk, want dat willen wij niet. We zeggen dat als er iets verkeerd gaat de betrokken personen hun verantwoordelijkheid nemen en daarvoor uitkomen. Dat noemen wij sociaal maatschappelijk verantwoord handelen”, licht Esajas toe. “En dat geldt ook in dit geval”, benadrukt zij. 

Het doorrijden om geen verantwoording te nemen noemt Esajas dan ook “zeer afkeurenswaardig.” Zij merkt op, dat zonder onderscheid naar de handhaving van de regels moet worden gekeken, omdat het om een mensenleven gaat. Ongeacht de achtergrond van het slachtoffer. “Want wij zijn mensen onder elkaar en als mensen moeten wij elkaar behandelen”, zegt Esajas.

“Vaak verward”

Ook Madjerin Petrusie keurt het doorrijden af. Zij is bekend van het sociaal werk met dak- en thuislozen en merkt op dat personen behorend tot deze doelgroep in veel gevallen verward kunnen zijn en niet een weten dat zij op de openbare weg lopen. “Jij met jouw verstand, moet rekening houden met de persoon.” 

Zij doet een beroep op eenieder om het menselijk gevoel te laten spreken voor deze doelgroep. “Want je weet niet hoe jou morgen eruit zal zien en deze persoon die je zo aanrijdt is degene die je morgen een hand zal toereiken. Laten wij op elkaar letten”, besluit Petrusie.

RB 

error: Kopiëren mag niet!