President Santokhi feliciteert Braziliaanse gekozen president Lula da Silva

“Namens het volk van Suriname feliciteer ik Luiz Inácio Lula da Silva met zijn verkiezingsoverwinning als president van ons buurland Brazilië. We gaan als regering de relatie tussen beide landen verder intensiveren”, aldis president Chandrikapersad Santokhi in zijn boodschap op social media. 

Luiz Inácio Lula da Silva is zondag na meer dan tien jaar opnieuw tot president van Brazilië gekozen. Dat was hij eerder van 2003 tot 2011. In 2017 werd Lula veroordeeld voor corruptie. Zijn veroordeling werd na 580 dagen in de gevangenis ongedaan gemaakt, maar volgens zijn tegenstanders is hij nog altijd een dief. 

In november 2019 oordeelde het Hooggerechtshof dat de veroordeling van Lula onwettig was en kwam hij vrij, waarmee de weg naar terugkeer naar het hoogste ambt open lag. Op 77 jarige-leeftijd is Lula opnieuw president van Brazilië.  

Samenwerking met Brazilië

Suriname heeft een intensieve samenwerking met Brazilië en er woont een grote gemeenschap met Braziliaanse roots. 

President Bolsonaro kwam in januari naar Suriname om de hernieuwde relatie te consolideren. De landen hebben een rijke historie op het gebied van bilaterale en multilaterale samenwerking gaven zowel president Santokhi en Bolsonaro aan destijds. Het eerste officiële contact vond plaats op 21 juli 1976, tijdens het bezoek van de toenmalige Surinaamse premier Henck Arron aan Brasilia, waarbij de twee regeringen destijds drie bilaterale verdragen aangaande culturele, handels- en technische samenwerking aangingen. Ook werd een gezamenlijke Braziliaans-Surinaamse commissie opgericht voor het verdiepen van de onderlinge betrekkingen.

In 2020 hebben de landen twee samenwerkingsovereenkomsten getekend over het bestrijden van malaria alsook assistentie van Brazilië op het vlak van cyber security.  

error: Kopiëren mag niet!