POLL: Bij eventuele tussentijdse verkiezingen zou DA’91 redelijk scoren

Bij eventuele tussentijdse verkiezingen zou Democratisch Alternatief ‘;91, meer bekend als DA’91, redelijk kunnen gaan scoren en mogelijk terugkeren in De Nationale Assemblee (DNA). Althans dat zou een conclusie kunnen zijn wanneer men de uitkomst bekijkt van een poll op de website van Dagblad Suriname.

Op de vraag of mensen op DA’91 zouden stemmen indien er tussentijdse verkiezingen zouden worden gehouden, bleken toch 226 van de in totaal 680 personen die de poll hebben ingevuld, ‘Ja’ te hebben aangevinkt. 454 mensen gaven aan dat niet te zullen doen, een stem uitbrengen op DA’91.

1991-2015 onafgebroken in Assemblee…

Sinds de oprichting in 1991 tot de verkiezingen van 2015 is DA’91 toch onafgebroken vertegenwoordigd geweest in De Nationale Assemblée. In 2015 behaalde de alliantie V7 weliswaar 18 zetels, voor DA’91 was dit echter niet voldoende voor een zetel in De Nationale Assemblée.

Eind september 2015 werd Angelic del Castilho gekozen tot voorzitter en dat is ze nog steeds. 

Boegbeeld

Feitelijk is zij het boegbeeld van de partij. Sommige mensen zullen redeneren dat Del Castilho DA’91 is en omgekeerd DA’91 Del Castilho.

Voor de volledigheid: bij de verkiezingen van 25 mei 2020 behaalde partij geen enkele zetel. De partij vergaarde 45 stemmen in Commewijne, 70 in Nickerie, 16 Para en 414 in Paramaribo.

Stukje geschiedenis

Bij de start in 1991 was DA’91 een politieke alliantie van vier partijen: Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), Alternatief Forum (AF), Pendawa Lima en de Hernieuwde Progressieve Partij (HPP). Later was het min of meer de voortzetting van het Alternatief Forum.

DA’91 behaalde in 1991 negen zetels, maar bleef desondanks in de oppositie. In 1996 en 2000 behaalde ze respectievelijk drie en twee zetels. De eerste voorzitter van de alliantie was Winston Jessurun.

In aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2005 werd besloten om een verkiezingsalliantie aan te gaan in de A1-Combinatie, samen met Democraten 21 (D21; een afsplitsing van KTPI), Amazone Partij Suriname (APS of AZP), Politieke Vleugel van de FAL (PVF) en Trefpunt 2000. De combinatie behaalde drie zetels in De Nationale Assemblée, waarvan een voor DA’91. 

DA’91 nam vervolgens zitting in het tweede kabinet van Ronald Venetiaan en leverde Rick van Ravenswaay als minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking

Tijdens de verkiezingen van 2015 werkte DA’91 samen in de combinatie V7. Net als in 2010 bestond deze samenwerking uit de VHP, NPS en SPA, en daarnaast traden ook Pertjajah Luhur (PL) en Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) toe. V7 behaalde 18 zetels, wat onvoldoende was om de regering te formeren.

“Afrekenen met leiders die gefaald hebben”

Vlak voor de verkiezingen van 2020 zei Del Castilho dat het toen het moment was om af te rekenen “met leiders die gefaald hebben”. Er was volgens haar te lang genoegen genomen met zwakke, slechte en half goede leiders.

Het land werd aldus de partij geleid door veroordeelde drugscriminelen, mensen die opgesloten waren voor corruptie en zelfs mensen die veroordeeld waren voor moord. 

Del Castilho stelde, dat Suriname moet werken met iedereen in de wereld die democratie en rechtsstaat voorstaan. DA’91 is geen voorstander van systemen die de vrijheid van de burgers beroven. De relatie met China zou worden geëvalueerd indien de partij zou zijn gekozen in De Nationale Assemblee. 

Del Castilho zei vlak voor de 2020-verkiezingen ook, dat DA’91 achter het volk staat. 

Gedegen inhoud

Zoals uit het voorgaande blijkt, de enige persoon die vaak vanuit DA’91 te horen en te zien is, is Angelic del Castilho. Deze vrouw timmert hard aan de weg, heeft overal een gedegen en goed onderbouwde mening over en straalt iets moois en vertrouwen uit. Haar stem is met regelmaat bij diverse radiostations te horen en zij en de partij organiseren met regelmaat goede inhoudelijke discussie-bijeenkomsten en forums. DA’91 is dan ook een partij met een gedegen inhoud en ervaring.

Nieuwe gezichten….

Maar, wellicht zou het goed zijn wanneer de partij ook eens andere gezichten naar voren schuift. Misschien is een beetje vernieuwing naar buiten toe net die drempel om bij in ieder geval na de verkiezingen in 2025 weer als DA’91 op eigen kracht en met eigen kennis, deskundigheid en uitstraling terug te keren op de plaats waar zij behoort te zijn: in De Nationale Assemblee.

PK

error: Kopiëren mag niet!