Terug naar het gebruik van doekjes…

“In plaats van leven in een moderne tijd keert alles terug naar het verleden”, zeggen enkele dames tijdens een gesprek met een redactrice van Dagblad Suriname. Ze geven aan, dat zij door de stijgende prijzen heel wat moeten veranderen. Vele leggen de nadruk erop, dat zij nu niet zo vrij meer kunnen zijn in hun vel, dat zij namelijk niet zo vrij gebruik kunnen maken van maandverband en toiletpapier. 

“Ik vind het heel erg. Als vrouw gebruik ik tijdens mijn periode bijna of zelfs meer dan 4 pads, maar nu is het letterlijk maar 2 pads. Als ik op het werk ben en na het werk even uit huis moet dan gebruik ik een, maar thuis maak ik gebruik van de ouderwetse doekjes. Voor maandverband populair werd hoorde je heel wat verhalen dat het gebruik van doekjes schadelijk is. Dat is wel gebaseerd op de waarheid, maar in deze tijd moet je er anders over denken. Mijn kinderen zijn jong en begrijpen het ook, dus proberen ook op zo een manier te bezuinigen.”

Ook bij het gebruik van toiletpapier zijn dingen veranderd bij mensen thuis. “Mijn huis regels zijn bij het plassen maar twee tot drie vellen en voor het afgaan vijf vellen gebruiken. Ik ga geen krant gebruiken, daar heb je ook een groot risico. Dus ik laat deze huisregels dan gewoon staan en het werkt voor nu. Deze maand heb het ik niet eens hoeven uit te geven aan een baal toiletpapier”, zegt de vrouw. 

Een andere vrouw geeft aan, dat zij vaak na het doen van haar behoeftes de badkamer in gaat. “Ik ben wel zuinig, maar zorg wel ervoor dat ik schoon ben. In huis is er wel toiletpapier, dat wordt gebruikt door mijn zoon of bezoekers. Mijn man is uit zichzelf gewend te baden na het gebruik maken van de toilet. Ik vind het op zo een  manier wel netter, maar hoe doe je dan als je over straat bent? Die gewoonte blijft en dan ben je aan het eind niet meer comfortabel om je behoeftes over straat te doen. Maar, ja zolang de prijzen niet dalen, gaan wij het op zo een manier moeten doen”, benadrukt de vrouw. 

Niet alle vrouwen hebben een reactie op de prijsstijging van toiletpapier of maandverband, maar ook mannen hebben een reactie. Ben zegt, dat er iets voor de vrouwen gedaan moet worden.

“De spullen die vrouwen namelijk over het algemeen gebruiken zijn heel erg prijzig. De benodigde producten, waaronder maandverband, moeten juist goedkoper zijn, alles draait aan het eind om de vrouw in huis, zij is namelijk op het hoogste punt verantwoordelijk. En als zij zich niet op haar gemak kan voelen, dan kunnen wij mannen er ook onder leiden. Ik ben als 13 jaren met mijn vrouw en heb nooit problemen met haar gehad tijdens haar periode. Van haar hoor ik heel wat dingen en dat maakt mij nu angstig om over straat te eten. Een ieder heeft zijn manier maar ik vind dat er nu wel een verandering in moet komen. De wereld werkt juist aan het moderniseren, maar hier zie ik het heel anders.” 

TM

error: Kopiëren mag niet!