“Mi na Malaria Basi”

De “Mi na Malaria Basi” campagne van het Malaria Programma op de radio is dinsdag 1 november gestart. Op de televisie begint de campagne 14 november. De “Mi na Malaria Basi” campagne van het ministerie van Volksgezondheid  is erop gericht de gemeenschap te informeren over de ziekte malaria, en om de samenleving de juiste handvatten aan te reiken. 

De focus ligt op hoe men de ziekte voorkomt, hoe de ziekte kan worden herkent, en wat men moet doen als men denkt malaria te hebben. Dr. Hélène Hiwat, coördinator van het Malaria Programma, zegt, dat alhoewel malaria op een historisch laag niveau is in Suriname, het belangrijk is dat het Malaria Programma de gemeenschap van informatie blijft voorzien. 

De “Mi na Malaria Basi” campagne zal via de radio te beluisteren zijn in de talen Sranantongo,Tareno (Trio), Wayana en Portugees. De TV-producties zijn in het Sranantongo. 

De campagne van het Malaria Programma kwam tot stand met financiering van het ministerie van Volksgezondheid (uit IDB lening, Inter-American Development Bank). 

De informatie zal ook gedeeld worden via verschillende WhatsApp groepen die actief zijn binnen de verschillende doelgroepen, zoals bijvoorbeeld de kleinschalige goudzoekers en de inheemse dorpshoofden, die reeds enthousiast zijn om de informatie te delen, vertelt Katia Delvoye, Behaviour Change Coordinator van het Malaria Programma.

 De gezondheidswerkers van het Malaria programma (MSD-teams) hebben intensief contact met de doelgroep in de goudwinningsgebieden, waar ze naast informatie verschaffen, ook tests uitvoeren en behandelingen aanbieden waar nodig. Naast het delen van informatie via radio, televisie en WhatsApp groepen worden er ook veldbezoeken afgelegd aan de doelgroepen om informatie over malaria te delen. 

Eerder dit jaar is het boekje ‘Samen vechten tegen Malaria in Suriname’ uitgekomen en vanuit het ministerie van Volksgezondheid overhandigd aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Ook dit past binnen het recentelijk ontwikkelde “Suriname Malaria Behavioral Change Communication (BCC) Strategie 2022 – 2025” van het Malaria Programma, zegt Delvoye. De voorbereidingen zijn in volle gang om dit boekje in andere in Suriname gebruikte talen uit te brengen. 

Met de juiste informatie kan samen gevochten worden tegen malaria en wordt iedereen Malaria Basi.

error: Kopiëren mag niet!