Bouterse kan zich gebeurtenissen rond 8 december niet herinneren

Hoofdverdachte Desi Bouterse is maandag 31 oktober enkele uren lang verhoord door de rechters en auditeur-militair in de hoger beroepzaak van het 8 Decemberstrafproces.

Bouterse is eerder door de Krijgsraad veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor zijn aandeel in de decembermoorden op 15 personen. Bouterse ging hiertegen in beroep. Het hoger beroep in de 8 december strafzaak is inmiddels begonnen. 

Vijf verdachten inclusief Desi Bouterse staan terecht voor de kamer van het Hof van Justitie. Hoofdverdachte Desi Bouterse stelde tijdens de behandeling, dat er nooit sprake was van voorbedachte rade om mensen te vermoorden. Op specifieke vragen van de rechter gaf Bouterse aan zich niets te kunnen herinneren. Vijf verdachten hebben aangegeven dat ze hoger beroep hebben aangetekend, omdat ze tegen het vonnis zijn. Volgens hen zijn ontlastende verklaringen niet meegenomen door de Krijgsraad.

Vonnis

Behalve Bouterse zijn Steven Dendoe, Ernst Gefferie, Iwan Dijksteel en Benny Brondenstein het niet eens met hun strafmaat. De Krijgsraad heeft celstraffen tussen de twintig jaar en vijf jaar geveld. De Hofkamer die over alle beroepszaken zal beslissen, bestaat uit Kamerpresident Dinesh Sewratan, Anand Charan en kolonel Dennis Kamperveen. Vanuit het Openbaar Ministerie (OM) treedt advocaat-generaal Carmen Rasam op. De kamer samenstelling is conform de Wet Militaire Strafrechtspleging. 

In november 2019 werd hoofdverdachte Bouterse conform de eis van het Openbaar Ministerie tot twintig jaar cel veroordeeld. Dat vonnis werd bij verstek geveld. Bouterse ging in verzet en het vonnis werd na behandeling wederom bevestigd. Tegen dat vonnis heeft Bouterse hoger beroep aangetekend. 

Decemebermoorden

De Decembermoorden of 8 december is de gangbare term voor het in de nacht van 7 op 8 december en op 9 december 1982 martelen en vermoorden van vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse. Voorzichtig kan gesteld worden dat de gebeurtenissen in december 1982 de meest controversiële en gevoeligste zijn in de post-onafhakelijkheid van Suriname. Zowel in Suriname en bij de Surinamers in Nederland heeft deze gebeurtenis diepe sporen achtergelaten. De Nederlandse regering bevroor als reactie de ontwikkelingshulp aan Suriname. De zaak heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van zowel het sociaal-maatschappelijke alsook het politieke in ons land. 

De vijftien slachtoffers

De vijftien slachtoffers waren 

John Baboeram (36), advocaat, 

Bram Behr (31), journalist verbonden aan het communistisch weekblad Mokro,

Cyrill Daal (46), voorzitter van de Moederbond (op dat moment de grootste vakbond van Suriname), 

Kenneth Gonçalves (42), advocaat en president van de plaatselijke Orde van Advocaten,

Eddy Hoost (48), advocaat,

André Kamperveen (58), ondernemer, eigenaar van ABC Radio, voormalig minister van Jeugdzaken, Sport en Cultuur en vicepresident van de FIFA, Gerard Leckie (39), psycholoog en decaan van de Economische Faculteit van de Universiteit van Suriname, 

Sugrim Oemrawsingh (42), wis- en natuurkundige en voormalig parlementslid voor de Vooruitstrevende Hervormings Partij, 

Lesley Rahman (28), journalist verbonden aan het dagblad De Ware Tijd, Surendre Rambocus (29), luitenant die de leiding had van de couppoging van maart 1982 tegen Bouterse en in november 1982 door de Krijgsraad was veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf, 

Harold Riedewald (49), advocaat, 

Jiwansingh Sheombar (25), militair die beschuldigd werd van betrokkenheid bij de couppoging van maart 1982 en hiervoor door de Krijgsraad veroordeeld werd tot 8 jaar gevangenisstraf, 

Jozef Slagveer (42), journalist en directeur van nieuwsagentschap Informa, Robby Sohansingh (37), ondernemer, 

Frank Wijngaarde (43), journalist en radio-omroeper werkzaam bij ABC Radio. 

De enige overlevende, de vakbondsleider Freddy Derby, deed op 8 december 2000 verslag van zijn ervaringen waarin hij aangaf dat Bouterse hem had gezegd dat hij moest blijven leven om voor kalmte te zorgen bij de toen “opstandige” vakbonden van Suriname

error: Kopiëren mag niet!