Onhygiënische situatie in verschillende bussen

Burgers die dagelijks gebruik maken van de diensten lijnbussen die de verschillende routes binnen Paramaribo onderhouden, hebben een probleem met de aanpak van de controleurs aangesloten bij het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, TCT.

Onhygiënische situatie

De bezorgde burger Radj heeft de redactie van Dagblad Suriname benaderd. Hij ergert zich aan het feit dat de bussen er niet hygiënisch uit zien. “De bushouders zijn verantwoordelijk voor de hygiëne, maar er dient een persoon of personen te zijn die dit ook controleren.” Radj vraagt zich dus af waar de controle blijft. “De bussen zien er niet hygiënisch uit, de kappen van de airco’s zijn heel zwart geworden van al het vuil dat zich schuilhoudt in de airco’s, ramen en zelf bij de schellen van de bussen. Dit alles moeten passagiers dagelijks inhaleren wanneer ze in en uit een bus stappen.”

Bovendien is het voor Radj niet duidelijk voor delen in de gemeenschap waarop men let wanneer ze een controle in een bus uitvoeren. Dat de controle uitgevoerd moet worden staat vast. Wat er gebeurt blijft dus een soort van raadsel. 

Meer van dit soort gevallen

Dit is niet het enige waarbij men zich afvraagt wat er gebeurt met het onderhoud van vervoersmiddelen die dagelijks duizenden mensen van en naar diverse locaties vervoeren. Zo haalde een bekende burger ooit eens het verhaal aan van vliegtuigen die niet of niet goed onderhouden worden. Duidelijk was toen te zien en vooral te ruiken volgens de burger dat er stof aanwezig was in een vliegtuig, waarin hij zou hebben gezeten. “Niet eenieder kan echter tegen stof en sommige mensen zijn zelfs erg allergisch voor stof. 

“Een allergie veroorzaakt door stof kan klachten geven als een verstopte neus, snotteren, niezen, jeuk in de neus en ogen, en benauwd zijn, piepend ademen of slijm ophoesten. De reactie treedt vaak binnen een paar minuten op en bijna nooit later dan een uur nadat u in aanraking bent gekomen met de stof waar u allergisch voor bent”, zegt Angela, verpleegkundige, in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname. Hiermee wordt echter weinig rekening gehouden.

Dringende aandacht

Deze problemen vergen nog meer aandacht van de mensen die werkzaam zijn bij het ministerie van TCT en Radj doet daarom een dringend beroep op minister Albert Jubitana dat hij zo spoedig als mogelijk ingrijpt om deze onhygiënische situatie aan te pakken. Volgens Radj kan dit niet langer zo door blijven gaan.

Het is belangrijk dat men veilig en vooral met een gerust hart plaats kan nemen in een bus, zonder na te denken of daadwerkelijk wordt gecontroleerd of de bus voldoet aan alle eisen voor wat hygiëne betreft. De burgers maken zich dagelijks zorgen hierover en verwachten dat de minister dit zo dringend mogelijk aan zal pakken.

GW

error: Kopiëren mag niet!