In november behandeling grenszaak Venezuela en Guyana bij Internationaal Gerrechtshof

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft bekendgemaakt, dat het een openbare hoorzittingen zal houden in de zaak betreffende de arbitrale uitspraak van 3 oktober 1899 (Guyana tegen Venezuela). Dat behelst de kwestie inzake de controverse over de regio Essequibo. Er zullen tijdens de periode twee rondes van pleidooien zijn.

Een verklaring van het Hof zegt, dat de hoorzittingen live zullen worden gestreamd. De hoorzittingen zullen in Nederland fysiek worden gehouden in het Vredespaleis in Den Haag, de zetel van het Hof. 

Venezuela heeft eerder dit jaar bezwaren ingediend tegen de ontvankelijkheid van de lopende zaak, met een schorsing van de zitting tot gevolg.

Besluit

Toen dit gebeurde, zei de regering van Guyana, dat de Bolivariaanse Republiek probeert de definitieve uitspraak van het ICJ uit te stellen, aangezien het eerder de jurisdictie van het ICJ om de zaak te behandelen niet had erkend. Zelfs toen het Hof oordeelde dat het bevoegd is, bleef Venezuela standvastig bij zijn standpunt, dat het Hof dat niet heeft. Het Guyaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had gezegd, dat het zijn eigen opmerkingen zou indienen. Desalniettemin zei Georgetown, dat Caracas zich bij wijze van bezwaar heeft aangesloten bij de gerechtelijke procedure. 

De twee buurlanden zijn verwikkeld in een controverse over de arbitrale uitspraak van 1899 (Guyana v. Venezuela). Venezuela is agressiever geworden over zijn claim op de Guyanese Essequibo-regio toen olievondsten door ExxonMobil in het offshore Stabroek-blok zich begonnen op te stapelen. Dus benaderde Guyana het Hof in maart 2018 met het verzoek om uitspraak te doen over de geldigheid van een pact uit 1899 dat de zaak effectief regelde.

error: Kopiëren mag niet!